Zadlužený Manchester United hledá nového investora. Zájem má Ratcliffe, Musk vycouval

Fotbalový klub Manchester United FC možná nabídne k prodeji minoritní akciový podíl.

Fotbalový klub Manchester United FC možná nabídne k prodeji minoritní akciový podíl. Zdroj: profimedia.cz

Fotbalistům Manchesteru United se v poslední době nedaří po sportovní, ani hospodářské stránce.
Současní majitelé klubu - bratři Joel (vpravo) a Avram Glazerové jsou fanouškům trnem v oku.
Bývalý slavný trenér Manchesteru United Alex Ferguson
Domácí stadion Manchesteru United Old Trafford nutně potřebuje nákladnou rekonstrukci.
O koupi Manchesteru United již projevil zájem britský miliardář Jim Ratcliffe. Ten se letos neúspěšně pokoušel získat konkurenční Chelsea.
7
Fotogalerie

Anglický fotbalový klub Manchester United FC možná brzy získá nového vlastníka. Současní většinoví majitelé slavného týmu - americká rodina Glazerových - podle zákulisních zdrojů agentury Bloomberg aktuálně zvažuje prodej menšinového akciového podílu v klubu, jehož celková hodnota se odhaduje až na pět miliard liber, více než 145 miliard korun. 

Sourozenci Glazerové v těchto dnech vedou předběžné rozhovory o možnosti přivézt do Manchesteru United nového investora, zatím ale nejsou zcela rozhodnuti, zda tak opravdu učiní a s médii na toto téma nekomunikují. Informace přesto vzbudila na trzích obrovský poprask a dokonce se již přihlásili první zájemci o koupi jednoho z nejúspěšnějších anglických klubů ve fotbalové historii. 

Na populární „Man United“ nebo též „Red Devils“ si dělá zálusk například jeden z nejbohatších Britů a majitel chemické společnosti Ineos Jim Ratcliffe, jenž se letos na jaře neúspěšně pokoušel získat jiný anglický fotbalový tým Chelsea. „Jestli je klub na prodej, Jim je určitě potenciálním kupcem,“ uvedl pro Bloomberg mluvčí Ineosu. 

Už několik hodin před zveřejněním zprávy oznámil záměr koupit United také nejbohatší muž světa a šéf automobilky Tesla Elon Musk. Ten však později napsal na Twitter, že se jednalo pouze o vtip. Američtí investoři každopádně neberou současné spekulace na lehkou váhu. Akcie klubu, s nimiž se obchoduje na newyorské burze, ve středu raketově zdražily o bezmála sedm procent na 13,67 dolaru za kus.

Tweet, v němž Elon Musk objasňuje, že ve skutečnosti nemá v úmyslu nakupovat sportovní kluby:

Ekonomové navíc upozorňují, že případný prodej i malého množství cenných papírů může v budoucnu vést k nákupu výraznějšího podílu. „Určitě to otevírá dveře, které se dosud zdály uzavřené,“ myslí si hlavní analytik brokerské společnosti XTB Walid Koudmani.   

Změnu vlastníka by nepochybně nejvíce přivítali fotbaloví příznivci Manchesteru, kteří po ní dlouhodobě volají a na pondělí dokonce chystají další masový protest proti rodině Glazerových před domácím zápasem s Liverpoolem. „Je to na všech fanoušcích, abychom dali těmto majitelům vědět, že je na čase odejít,“ vzkázal fanouškovský spolek The 1958, jenž demonstraci organizuje.   

Rodina Glazerových koupila Manchester United v roce 2005. Avšak poté co roku 2013 odešel do penze legendární manažer Alex Ferguson a o rok později zemřel patriarcha miliardářského rodinného klanu Malcolm Glazer, to začalo s klubem jít z kopce a to jak po sportovní, tak ekonomické stránce. 

Manchester United se v současné době podobně jako španělská Barcelona potýká s obřím dluhem ve výši kolem 600 milionů liber, který pomohla navýšit pandemie koronaviru. Zoufale by potřeboval rekonstrukci svého starého stadionu Old Trafford. A aby toho nebylo málo, týmu, jenž má na kontě rekordních dvacet ligových titulů a v devadesátých letech naprosto dominoval anglické nejvyšší soutěži, se v poslední době nedaří ani na hřišti. Přičemž řada fanoušků, ale i fotbalových expertů to dává za vinu slabým manažerským schopnostem bratrů Glazerových.