Část obchodníků dál porušuje zákon o ochraně spotřebitele, inspekce rozdala milionové pokuty

Inspektoři ČOI kontrolují čerpací stanice.

Inspektoři ČOI kontrolují čerpací stanice. Zdroj: ČOI

Špatné označení na regálech.
Špatné označení na regálech.
Špatné označení na regálech.
Nebezpečné výrobky.
Špatné označení výrobků.
11
Fotogalerie

Česká obchodní inspekce uložila obchodníkům v prvním čtvrtletí za pochybení při nabídce a prodeji zboží ve výprodeji a při slevových akcích pokuty za 6,3 milionu korun. Porušení předpisů zjistila podobně jako ve stejném loňském období ve zhruba 40 procentech kontrol a opět se nejčastěji týkaly porušení zákona o ochraně spotřebitele. 

"V některých případech se stává, že podmínky slevových akcí nejsou pro spotřebitele dostatečně a jednoznačně vymezeny. To může mít za následek skutečnost, že spotřebitel jedná způsobem, jakým by v případě jednoznačně poskytnutých informací o podmínkách uzavření smlouvy nejednal. Takové rozhodnutí spotřebitele pak může následně vést k poškození jeho ekonomických zájmů," sdělil mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Inspektoři v době od 2. ledna do 31. března v celém Česku provedli 1838 kontrol a chyby zjistili v 714 případech.

V téměř 250 případech obchodníci podle ČOI porušili povinnost informovat zákazníky o ceně prodávaných výrobků nebo poskytovaných služeb, tj. cenou po slevě. V dalších dvou stech případech porušili informační povinnost při nabídce a prodeji výrobků a služeb.

Pochybení ohledně poctivosti prodeje zjistili kontroloři ve 211 případech a v 87 případech zaznamenali nevydání dokladu o zakoupení výrobku.

Podívejte se na průběh kontroly České obchodní inspekce: