Česká bankovní asociace: Růst ekonomiky se odkládá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Oživení tuzemské ekonomiky pro letošní rok se odkládá a její růst v příštím roce bude pomalejší, než se očekávalo. Dle prognózy České bankovní asociace letos dojde k ekonomickému poklesu o 0,6 procenta, za čímž stojí především propad spotřeby domácností v důsledku růstu inflace, pokles reálných příjmů obyvatel a poměrně vysoká nezaměstnanost. Na příští rok odhadují autoři prognózy růst ekonomiky o jedno procento.

„Klíčovou roli ve vývoji ekonomiky sehrává slabší domácí poptávka, kterou momentálně nedokáže kompenzovat ani pozitivní příspěvek exportu. Svou roli zřejmě sehrává i obecně negativní nálada ve společnosti,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Pokles o 0,5 procenta se očekává také u investic, byť u těch podnikových existují náznaky příznivého vývoje. Jediným faktorem, který tlumí ekonomický pokles, zůstává vývoz, ale i zde odhad počítá s mírným oslabením vlivem celkové ekonomické situace v zemích hlavních obchodních partnerů. Pro eurozónu je totiž predikován pokles reálného HDP o 0,5 procenta. Bankovní úvěry udrží dle prognózy letos pozitivní dynamiku (+3,3 procenta), stejný průběh se očekává i v roce 2013 (+3,4 procenta).

„Prognóza ČBA je postavena na předpokladu, že nedojde k eskalaci problémů v eurozóně, respektive v Evropské unii. Opačný scénář by přinesl obtížně kvantifikovatelné zcela zásadní negativní důsledky pro českou ekonomiku,“ dodal člen Vědeckého grémia ČBA Pavel Sobíšek z UniCredit Bank. Dle něj je těžké procentuelně odhadnout pravděpodobnost těchto problémů, a alternativní scénáře jsou závislé především na vývoji ekonomické situace v Itálii a Španělsku.

Pro rok 2013 snížili analytici sedmi členských bank ČBA oproti předchozím předpokladům svůj odhad růstu ekonomiky na jedno procento. Beze změn zůstává prognóza růstu investic (+ 2 procenta) i veřejné spotřeby (0 procent). Důvodem pozvolnějšího oživování je především pomalejší růst spotřeby domácností a slabší poptávka po českých vývozech. Prognóza již zahrnuje vládní plán na zvýšení obou sazeb DPH o jeden procentní bod, které přispěje k průměrné inflaci 2,4 procenta v roce 2013.