ČSÚ: K revizi odhadu vývoje ekonomiky není důvod

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) není na základě revize dat zahraničního obchodu za čtvrté čtvrtletí 2011 důvod k revizi údajů o vývoji tuzemské ekonomiky. Úřad to dnes oznámil v tiskové zprávě jako reakci na páteční odhady analytiků. Ti uvedli, že na základě revize dat o obchodní bilanci zřejmě není tuzemská ekonomika v recesi.

V recesi se ekonomika považuje tehdy, když dvě čtvrtletí po sobě výkon ekonomiky klesá. Mezičtvrtletně hrubý domácí produkt ve třetím i čtvrtém čtvrtletí 2011 klesl podle Českého statistického úřadu o 0,1 procenta.

HDP statistici čtvrtletně odhadují tzv. výrobní metodou. Ta se opírá zejména o statistická šetření zaměřená na zjištění hrubé přidané hodnoty tuzemských podniků v kombinaci s administrativními zdroji dat. „Výdajová metoda, jejíž součástí je i obchodní bilance, je určena především ke stanovení struktury konečné spotřeby, k výpočtu samotného HDP se však přímo nevyužívá,“ informoval ředitel odboru čtvrtletních národních účtů ČSÚ Jan Heller.

V pátek upozornil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek, že bližší analýza dat o zahraničním obchodě odhalila významnou revizi provedenou v listopadové bilanci podle národního vlastnictví. „Zvýšení přebytku obchodu za poslední čtvrtletí 2011 o téměř sedm miliard korun dává předpoklad k revizi směrem nahoru také v údajích o HDP. Existuje proto předpoklad, že česká ekonomika nevykázala za čtvrté čtvrtletí meziroční pokles a nenachází se tedy v recesi,“ uvedl v pátek Sobíšek. Další oslovení analytici jeho slova potvrdili.

První informace vývoji ekonomiky za první čtvrtletí letošního roku zveřejní ČSÚ 15. května.