ČSÚ reviduje vývoj HDP od roku 1995, zahrne drogy nebo pašování

ČSÚ

ČSÚ

Český statistický úřad zveřejní ke konci letošního září revizi údajů o hrubém domácím produktu zpětně až do roku 1995. Důvodem je mimo jiné přechod na novou klasifikaci ekonomických činností vydávanou Evropskou komisí. V rámci toho rovněž úřad do vývoje ekonomiky nově započítá i údaje z šedé ekonomiky, především z oblasti prostituce, pašování a drog. Dosud ČSÚ zahrnoval pouze odhady z oblasti prostituce a částečně z pašování tabáku. Vyplývá to z informací na internetových stránkách ČSÚ.

Úplná revize by již podle vyjádření úřadu měla být hotova od zhruba poloviny července. „Revidované časové řady ročních národních účtů budou zveřejněny na internetových stránkách ČSÚ koncem září 2011, čtvrtletních národních účtů v prosinci 2011,“ uvedl ČSÚ.

Podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka revize zvýší úroveň HDP. „Dojde velmi pravděpodobně i k modifikaci časové řady tempa růstu, nelze ovšem odhadnout jak,“ uvedl. Se změnou je podle něj třeba počítat i u poměrových ukazatelů navázaných na HDP, tedy například u státního dluhu ve vztahu k HDP nebo u deficitu veřejných financí.

Současně s revizí časové řady od roku 1995 bude provedena podle ČSÚ revize vybraných ukazatelů za období od roku 1990 do roku 1994. „To umožní propojení s časovými řadami ukazatelů bilancí národního hospodářství. S ohledem na význam revize a předpokládaný rozsah změn bude v únoru 2012 vydána 'Historická ročenka národních účtů 1990 - 2010',“ upozornil úřad na internetu.

V roce 2014 podle ČSÚ dojde k další mimořádné revizi národních účtů, tedy mimo jiné údajů o vývoji HDP. Důvodem této revize bude změna standardu, který bude reagovat na revizi celosvětové metodické normy. „Časové řady národních účtů vycházející z této mimořádné revize budou zveřejněny v září 2014,“ uvedl úřad. Změny přitom budou provedeny zpětně do časových řad národních účtů v závislosti na významnosti a dostupnosti dodatečných informací, minimálně však od roku 2010.