Americko-české konsorcium vyhrálo tendr na monitoring dronů v Česku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Flirtey, CC BY-SA 3.0

Jan Klas, generální ředitel státního podniku Řízení letového provozu
Řízení letového provozu v Jenči u Prahy má na starosti pohyb letadel po celé republice.
Řízení letového provozu v Jenči u Prahy má na starosti pohyb letadel po celé republice.
Řízení letového provozu v Jenči u Prahy má na starosti pohyb letadel po celé republice.
6
Fotogalerie

Konsorcium české firmy UpVision a americké AirMap zvítězilo v tendru na poskytování aplikace pro řízení bezpilotního letového provozu v Česku. Hodnota zakázky dosahuje 5,6 milionu korun za dva roky provozu. Státní podnik Řízení letového provozu službu nejprve nasadí v okolí Letiště Václava Havla, čímž by mělo získat lepší přehled o provozu bezpilotních prostředků v této oblasti. Informaci zjistil server E15.cz od zástupců firmy UpVision, potvrdilo ji i ŘLP.

„Výběrového řízení se vedle nás účastnily ještě další dvě zahraniční společnosti. Řízení letového provozu zaplatí 5,6 milionu korun za smlouvu o poskytování služby na příští dva roky,“ řekl E15 Jakub Karas ze společnosti UpVision.

Řízení letového provozu tak bude moci prostřednictvím internetu vyřizovat žádosti pilotů dronů pro létání v regulovaných oblastech. Podnik současně uvidí všechny uživatele. Česko se tak stane teprve třetím státem Evropy, který bude tuto službu využívat..

Nyní probíhá dodávka amerického systému do státního podniku, následovat bude školení odpovědných osob v ŘLP. Česká UpVision obstarává podporu systému a poskytuje lokalizaci a další úpravy aplikace AirMap pro použití v Česku. Poskytne také provozovatelům a pilotům technickou podporu.

„Detekce a integrace dronů je výzva,“ uvedl Jan Klas, generální ředitel ŘLP. „Máme ambici vytvořit otevřený systém, který bude poskytovat komplexní informace všem zúčastněným partnerům,“ dodal.

Provozovatelé a piloti, kteří používají mobilní aplikaci AirMap for Drones, si nově budou moci zobrazit aktuální situaci ve vzdušném prostoru. K dispozici budou mít i seznam doporučení a omezení plynoucí z regulací pro provoz bezpilotních systémů. Nechybí možnost naplánovat let s dronem, uvedlo ŘLP.