Antimonopolní úřad prošetří dvoumiliardový tendr SŽDC, zahájil řízení

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Podhora Marek

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prošetří téměř dvoumiliardový tendr Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) na modernizaci železniční tratě mezi pražskými Běchovicemi a Úvaly. Už zahájil správní řízení. Úřad se případem zabývá na základě podnětu společnosti Porr, která napadá zadávací podmínky.

Podle mluvčího SŽDC Jakuba Ptačinského souběžně s řízením u ÚOHS správa dál pokračuje ve výběru vítěze tendru. „V řádu zhruba týdne bude výběr vítěze ukončen. Pak jde dokumentace k podpisu vedení společnosti. O každém provedeném kroku je vždy do 24 hodin informován i ÚOHS,“ uvedl Ptačinský. ÚOHS zatím ve správním řízení nevydal předběžné opatření. SŽDC proto může podepsat smlouvu s vybranou firmou.

„Až bude vše připraveno k podpisu smlouvy s vítězem, je otázkou, zda v té době již bude známo rozhodnutí ÚOHS, či zda úřad na základě průběžného informování přistoupí k předběžnému opatření, které by oddálilo podpis finální smlouvy,“ uvedl Ptačinský. Harmonogram stavby bude podle něj známý až na základě vítězné nabídky.

Vláda schválila parametry výběrového řízení na modernizaci zhruba deseti kilometrů železniční trati letos v březnu. Hodnotu stavebních prací na rekonstrukci kolejiště a zastávek v Klánovicích a v Úvalech odhadla SŽDC na 1,8 miliardy korun.

Stavba je součástí prvního tranzitního železničního koridoru spojujícího Prahu s Německem přes Děčín a s Rakouskem přes Brno a Břeclav. Rekonstrukce kolejiště umožní zvýšení traťové rychlosti na 160 kilometrů v hodině a zvýší propustnost trati pro kolejovou dopravu, uvedlo v materiálu ministerstvo dopravy.

Součástí rekonstrukce má být také vybudování podchodů v zastávkách Klánovice a Úvaly, obnovena budou nástupiště, modernizováno elektronické zabezpečovací zařízení a v celé trase budou rekonstruovány mosty a propustky.