Antimonopolní úřad znovu odmítl návrh ČD v zakázce o šumavskou lokálku

Šumavská trať z Českých Budějovic do Volar procházela obnovou. Na snímku měřící vlak firmy AŽD Praha

Šumavská trať z Českých Budějovic do Volar procházela obnovou. Na snímku měřící vlak firmy AŽD Praha Zdroj: Jan Sindelar/E15

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) znovu zamítl návrh Českých drah při výběru veřejného dopravce pro takzvané šumavské lokálky. Státní firma podala svůj návrh opožděně. Antimonopolní úřad vede ve sporu ještě jedno řízení, které zatím neuzavřel.

Ve výběrovém řízení Jihočeského kraje na zakázku za více než dvě miliardy korun uspěl loni na jaře dopravce GW Train Regio. Ten má zajistit obslužnost železničních tratích České Budějovice - Černý Kříž, Číčenice - Nové Údolí a Strakonice - Volary.

České dráhy skončily v tendru třetí, druhá byla nabídka společnosti ARRIVA MORAVA. Předmětem hodnocení byla ekonomická výhodnost nabídek, vedle ceny byla posuzována i kvalita nabízených služeb vyjádřená zejména nadstandardním vybavením vozidel.

ÚOHS nemá zakázku na stole poprvé. Úplně původně zrušil výběr vítěze kvůli nedodržení zásady transparentnosti. Jihočeský kraj se totiž věcně nezabýval mimořádně nízkou nabídkovou cenou společnosti GW Train Regio. Kraj následně udělal druhý výběr, ve kterém vyhrála stejná firma. Tehdy už měl k dispozici analýzu nabídkové ceny vítězného dopravce.

Také proti tomuto závěru se České dráhy odvolaly k ÚOHS, který ale jejich podání v prvním stupni zamítl. Rozhodnutí ale není pravomocné, má ho ještě na stole předseda ÚOHS Petr Rafaj.