Bakalova AWT působí i v Polsku

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: profimedia.cz

Dopravní skupina AWT z portfolia podnikatele Zdeňka Bakaly se rozhodla rozšiřovat své působení v Polsku. Založila tam dceřinou společnost AWT Rail PL, jež bude poskytovat služby firmám hlavně z energetického, ocelárenského či chemického průmyslu.

„Polsko je strategická země jak pro tranzitní přepravy mezi východní a západní Evropou, tak i kvůli klíčovým přístavům a přepravám ze severu Evropy na jih,“ uvedla předsedkyně představenstva AWT Rail PL a obchodní ředitelka AWT Jana Vládková.

Podobné dceřiné firmy má AWT i na Slovensku a v Maďarsku. Polský trh nákladní železniční dopravy je však zdaleka největší. Po kolejích tam předloni putovalo 244 milionů tun zboží, trojnásobek oproti Česku.

AWT patří k největším soukromníkům na evropských kolejích. Loni přepravila jedenáct milionů tun zboží, výkon v tunokilometrech vzrostl o třetinu na 1,19 miliardy. Státní ČD Cargo přepravilo 73 milionů tun, výkon klesl o šest procent na třináct miliard tunokilometrů. Obě firmy si silně konkurují, teď se boj přiostří i v Polsku. ČD Cargo vlastní v Polsku dceřinou společnost Koleje Czeskie.