Benzin je nejdražší od roku 2014. Ceny ještě mohou růst

Benzina

Benzina Zdroj: Orlen

Ceny pohonných hmot v Česku pokračují v růstu. Průměrná cena benzinu poprvé od prosince 2014 překročila 34 korun za litr. Nafta je nejdražší od loňského ledna, stojí víc než 32 korun, vyplývá z dat společnosti CCS. Podle oslovených analytiků navíc není zdražování zdaleka konec.

Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 34,01 koruny, před týdnem byl o devět haléřů levnější. O 26 haléřů na litru zdražila nafta, za litr dieselu teď řidiči dají průměrně 32,05 Kč.

V meziročním srovnání je benzin dražší o více než 6,20 Kč. Za naftu platili motoristé koncem loňského září o pět korun méně než v současnosti.

Ceny v jednotlivých regionech se moou lišit až o korunu na litr. Nejlevnější benzin nyní natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 33,68 koruny. Nafta je nejlevnější ve Zlínském kraji, litr tam prodávají průměrně za 31,72 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde benzin stojí téměř 34,60 koruny. Průměrná cena nafty v metropoli je 32,79 Kč za litr.

Zdražování u pump bude podle oslovených expertů v dohledné době pokračovat. „V nejbližších dvou týdnech očekáváme další růst cen benzínu i nafty o 40 až 50 haléřů,“ uvedl na dotaz E15 Boris Tomčiak, stratég finančně-poradenské společnosti Finlord.

V případě benzínu čeká další růst ceny také hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. „V krajním případě by cena benzínu mohla vystoupat až na 37 korun za litr,“ řekl.

Pohonné hmoty zdražují v reakci na rostoucí ceny ropy. Severomořská ropa Brent tento týden vystoupila nad 80 dolarů za barel, což je nejvíce za tři roky. A například Bank of America v polovině září odhadla, že cena ropy se během této zimy může dostat ke 100 dolarům za barel. Patrné jsou dopady hlavně u ceny benzínu.

Podle Křečka sehrává roli i cenová politika pumpařů. „Aktuálně musí pracovat s vyšší marží na benzín, aby pokryli vyšší náklady na zaměstnance a provoz čerpacích stanic. Zároveň se snaží napravit velice špatné výsledky z loňského roku,“ okomentoval situaci na trhu.

Hlavní ekonom BH Securities poznamenal, že z hlediska delšího období je však nyní cena nafty nižší, než tomu bylo před pár lety. „Přesně před třemi roky jsme za ní platili 32,74 koruny za litr a začátkem listopadu 2018 se kvůli topné sezóně cena vyšplhala až na úroveň 33,78 koruny za litr,“ uvedl.

Dnes je cena podle jeho slov výrazně nižší, a to především díky snížení spotřební daně na naftu.