České dráhy změnily strukturu vedení, odchází náměstek Blažek

Již brzy zamíří do provozu další regionální vlaky pro České dráhy, které ponesou také zvířecí jméno, v tomto případě RegioPanter.

Již brzy zamíří do provozu další regionální vlaky pro České dráhy, které ponesou také zvířecí jméno, v tomto případě RegioPanter. Zdroj: E15 Stepan Bruner

Vedení Českých drah opustí náměstek pro osobní dopravu Antonín Blažek. Jeho místo převezme dosavadní předseda představenstva dceřiné společnosti DPOV František Bureš. Některých činností souvisejících s marketingem se ujme i člen představenstva a výkonný ředitel pro marketing Miroslav Šebeňa. Změny souvisí s připravovanou holdingovou strukturou v rámci skupiny Českých drah.

„Připravujeme se na vznik nové dceřiné společnosti Osobní doprava,“ uvedl mluvčí drah Radek Joklík s tím, že to je jeden z nezbytných kroků k vytvoření holdingové struktury. Součástí procesu je i změna názvu pozic dosavadních náměstků generálního ředitele, kteří budou nově označováni jako výkonní ředitelé.

Výkonný ředitel pro provoz a techniku, kterým od 15. listopadu bude Bureš, by do budoucna měl tuto pozici vykonávat i u dceřiné společnosti ČD Cargo.

Představenstvo ČD dnes rovněž zaplnilo místo po náměstku pro ekonomiku Michaelu Nebeském, který už dříve avizoval, že hodlá přejít do soukromé sféry. Ekonomiku drah po něm převezme ředitel finančního odboru Petr Vohralík.

Jan Šindelář: Dráhy dostaly kopanec. Vedení musí pryč

Struktury národního dopravce ale neopustí ani odstupující Blažek, který podle drah v souvislosti s organizační strukturou dobrovolně rezignoval. Nově má vést dceřinou firmu - Výzkumný ústav železniční (VUZ) . Jako předseda představenstva a generální ředitel VUZ už Blažek v minulosti dříve působil.