Česko se stane dopravním uzlem mezi EU a Čínou, plánuje Sobotka

Kontejnery připravené k přepravě

Kontejnery připravené k přepravě Zdroj: archiv

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podpořil myšlenku, aby se Česko stalo uzlovým dopravním bodem mezi Evropou a Čínou. Znovu vybídl k tomu, aby v Praze měly svá evropská sídla čínské finanční instituce. Uvedl to v Senátu při semináři na téma Nová hedvábná stezka a Česká republika.

Předseda vlády zdůraznil, že je třeba strukturovat a prohloubit hospodářskou spolupráci s Čínou a intenzivní vztahy na politické úrovni přenést do průmyslu, vzdělávání, cestovního ruchu i zemědělství. Vláda bude podle Sobotky podporovat přímé čínské investice do evropského hospodářství.

Čínská velvyslankyně v Česku Ma Kche-čching v této souvislosti uvedla, že „ČR představuje pro Čínu jednu z nejdůležitějších investičních destinací“. Podle ambasadorky bude Peking naplňovat nedávno uzavřené memorandum o porozumění a partnerství mezi oběma zeměmi. Chce usilovat o rozšíření spolupráce například v oblasti automobilového, leteckého a strojírenského průmyslu nebo nanotechnologií.

Čínské banky v Praze

Sobotka řekl, že si dovede „představit Prahu jako sídlo čínských finančních institucí“. Připomenul, že od loňska má v Česku svou pobočku Bank of China. K dopravnímu spojení s Čínou poznamenal, že po loňském zavedení přímého leteckého spojení s Pekingem se má letos otevřít další přímá linka do Šanghaje a třetí je v jednání.

Premiér rovněž řekl, že poroste potřeba Číňanů, kteří budou schopni se domluvit česky. Podle něj by se proto měl zvýšit počet čínských studentů na českých univerzitách. Uvítal také projekt Univerzity Karlovy na vytvoření Centra čínských studií nebo vznikajícího Centra tradiční čínské medicíny. Zmínil i to, že loni do Česka zavítalo zhruba 300 tisíc turistů z Číny, což byl zatím rekordní počet.

Seminář byl zaměřen na formy a možnosti spolupráce České republiky a Číny v rámci projektu Nové hedvábné stezky, jehož cílem je oživit starověkou obchodní trasu z východní Asie do Evropy. Na akci se podílel pražský Institut Nové hedvábné stezky v čele s někdejším vicepremiérem Janem Kohoutem. Cílem této neziskové organizace, v níž působí i bývalý premiér Petr Nečas, je přispívat k šíření myšlenek euroasijské spolupráce.

Novou hedvábnou stezku Peking nemůže vytvořit sám, říká čínská profesorka