Dopravní podnik bude mít pod palcem předprodej jízdenek. Vezme ho problematické firmě

Jízdenky do MHD Praha

Jízdenky do MHD Praha Zdroj: Anna Vackova, E15

Pražský dopravní podnik (DPP) na konci srpna převezme od firmy Cross Point, která údajně připravila metropoli o stamiliony, všechna předprodejní místa pro prodej jízdenek městské hromadné dopravy. Kriminalisté kvůli kontraktu mezi dopravním podnikem a firmou Cross Point stíhají čtyři lidi. Mezi nimi i exředitele dopravního podniku Martina Dvořáka a jednatele Cross Point Pavla Švarce.

Dopravní podnik začne předprodej jízdenek provozovat od 1. září. Místa bude ale přebírat už od 24. srpna. V následujících dnech vždy postupně uzavře tři až čtyři pobočky, které by měly být den poté plně funkční.

„Abychom zabezpečili stálý provoz v období zvýšeného prodeje jízdních dokladů, kterým přelom srpna a září je, dochází k jejich přebírání ze strany DPP postupně. Deset stanovišť si navíc DPP převezme v neděli 24. srpna, kdy jsou standardně tato pracoviště zavřená,“ uvedl vedoucí oddělení Prodej jízdních dokladů Jan Holub.

Rozsah služeb předprodejních míst zůstane podle dopravního podniku pod jeho správou bez výrazných změn. I nadále zde budou moci cestující kupovat jízdné, zvláštní žákovské jízdné, klouzavé papírové kupóny či si nabíjet Opencard. „Jediná změna se týká sobotního provozu, který bude od soboty 30. srpna 2014 zajištěn nově na 12 předprodejních místech ve stanicích metra, navazujících na příměstské linky a ve stanicích v centru města,“ dodal Holub.

Dopravní podnik se rozhodl, že předprodej jízdenek převezme sám poté, co se v únoru přihlásil do tendru na provozování předprodejních míst jediný dodavatel a podnik musel veřejnou soutěž v hodnotě zhruba 170 milionů korun zrušit a prodloužit kritizovanou smlouvu s firmou Cross Point na prodej jízdenek.

„Při zvážení dalšího možného postupu tak následně byla na základě analýzy tato služba vyhodnocena jako efektivnější, pokud bude zajišťována vlastními zaměstnanci,“ uvedl mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl. Dopravní podnik tak podle něj bude moci pružněji reagovat na změny související s prodejem jízdních dokladů jako jsou například změny tarifu pražské integrované dopravy a vytíženosti prodejních míst.

Prodej jízdenek šetří policie

Původní smlouvu s firmou Cross Point už dřív podnik označil za předraženou. Společnost údajně prodávala jízdenky ve vestibulech metra čtyřikrát dráže než její předchůdce. Službami spojenými s prodejem jízdenek v metru se navíc od loňska zabývá policie. Zakázka pro DPP byla podle ní zmanipulována ve prospěch dodavatele.

Mezi stíhanými mají být kromě Dvořáka a Švarce podle médií i bývalý radní pro dopravu Radovan Šteiner a exředitel úseku služeb dopravního podniku Tomáš Petana. Společnost Cross Point provozovala předprodejní místa od 1. března 2008.

Předprodejní místa
Datum uzavření Předprodejní místa
25. srpna 2014 Vysočanská
Depo Hostivař
Kobylisy
Skalka
26. srpna 2014 Ládví
Dejvická
Smíchovské nádraží
Opatov
27. srpna 2014 Hůrka
Kačerov
Anděl (Na Knížecí)
Háje
28. srpna 2014 Luka
Palmovka
Černý most
Můstek B
29. srpna 2014 Rajská zahrada
Zličín
Vyšehrad
30. srpna 2014 Hala Centrální dispečink

Zdroj DPP