Dopravní podnik na stávce v Praze vydělal tři miliony

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Fluger Rene

Zhruba tři miliony korun vydělal podle svých výpočtů pražský dopravní podnik (DPP) na celodenní stávce, při níž odboráři minulý čtvrtek ochromili městskou dopravu. Podle údajů, které má k dispozici server Aktuálně.cz stávkovalo 3283 pracovníků. Poprvé v historii se na celý den zastavilo metro a nevyjel takový počet autobusů a tramvají jako v běžný pracovní den.

Podle ředitele dopravního podniku Martina Dvořáka nejsou však úspory při stávce v konečných důsledcích vítězství. „Považuji to spíš za velké mínus, než za velké plus. My jsme povinni zajistit dopravu,“ komentoval Dvořák první zveřejněná čísla.

Největší částku dopravní podnik ušetřil na mzdách. „Pokud někdo stávkoval celou osmihodinovou pracovní dobu, přišel asi o 1300 korun,“ řekl serveru jeden z odborářských předáků Oldřich Schneider. Společnost tak nebude muset stávkujícím vyplatit na mzdách až zhruba 4,3 milionu korun. Dále firma ušetřila za energii při zastavení metra, a to cca 1,2 milionu korun, za nižší provoz tramvají jeden milion korun a za nižší počet autobusů ve městě dva miliony korun.

Tím, že však před týdnem lidé cestovali po Praze na kolech či chodili pěšky, přišel dopravní podnik asi o 4,8 milionu korun, píše server. Další peníze tratila společnost tím, že revizoři nekontrolovali cestující. V běžných dnech si díky nim přijde podle mluvčí DPP Ilony Vysoudilové asi na 600 tisíc korun.

Podle serveru čeká dopravní podnik v současné době už pouze na to, kolik zaplatí na náhradní autobusy společnost Ropid, která MHD v Praze organizuje. Poté bude účet za čtvrteční stávku kompletní. „Vyčíslené to zatím nemáme a předem to odhadovat nebudeme,“ uvedl mluvčí Ropid Filip Drápal.

Hospodářská komora ČR: Stávka se dotkla čtvrtiny firem

Čtvrteční stávkou, která v Česku minulý týden zastavila na celý den železniční dopravu a kromě Prahy omezila MHD i v dalších městech, protestovali odboráři proti vládním reformám.

Z průzkumu Hospodářské komory ČR vyplývá, že stávka se dotkla jen zhruba čtvrtiny firem. Většina podniků se s jejími dopady dokázala vyrovnat a škody minimalizovat, podnikatelé efektivně vyřešili i případné problémy s příchodem zaměstnanců do práce. Průzkumu se zúčastnilo celkem 926 podnikatelských subjektů všech velikostí a ze všech krajů.

Dotkla se stávka vaší firmy?

Dotkla se stávka vaší firmy?Dotkla se stávka vaší firmy? | Hospodarska komora CR

Regionálně se stávka nejvíce dotkla firem v Praze a Jihomoravském kraji (včetně Brna), což je dáno velikostí těchto regionů/měst, hustotou sítě MHD a závislosti na MHD.

Regionální rozčlenění firem, kterých se stávka dotkla

Regionální rozčlenění firem, kterých se stávka dotklaRegionální rozčlenění firem, kterých se stávka dotkla | Hospodarska komora CR

Firmy, kterých se stávka dotkla, podle oborů

Firmy, kterých se stávka dotkla, podle oborůFirmy, kterých se stávka dotkla, podle oborů | Hospodarska komora CRZdroj: Hospodářská komora ČR