Dopravní podnik nákup autobusů obhájil i přes kritiku, že jsou předražené

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Stepan Bruner

Pražský dopravní podnik nakoupí v následujících měsících celkem 73 kloubových nízkopodlažních autobusů od společnosti SOR Libchavy. Celkem za vozy zaplatí 470,9 milionu korun. V minulosti byl podnik kritizován, že jsou autobusy SOR předražené. Nyní nákup před magistrátem obhájil.

Cena jednoho vozu vyjde na 6,45 milionu korun bez DPH, oproti původní rámcové smlouvě je částka o přibližně 350 tisíc korun nižší. Podle dopravního podniku tak dojde k úspoře přibližně 26 milionů. „Nákup nových nízkopodlažních kloubových autobusů je správným krokem, což jsme prezentovali i na dnešní schůzce na magistrátu,“ uvedl generální ředitel Milan Křístek.

Výhodnější by měl být podle dopravního podniku i provoz nových autobusů, klesnout by měla například jejich spotřeba. „Nízkopodlažní kloubové autobusy nasadíme na ty linky, které vyžadují vyšší přepravní kapacitu,“ dodal Křístek.

Dopravní podnik se SOR Libchavy, kterou vlastní holdingy finančních skupin J&T a PPF, uzavřel rámcovou smlouvu na odběr až 720 vozů za zhruba 4,5 miliardy korun. Dosud odebral přes 300 autobusů.

: