Dráhy mají volné ruce k vydání nových dluhopisů. Kurucz žije

Daniel Kurucz

Daniel Kurucz Zdroj: ctk

Řídící výbor Českých drah, který ve firmě plní funkci valné hromady, dnes na svém mimořádném zasedání schválil vydání nových dluhopisů. Managementu společnosti se tak uvolnily ruce k až pětimiliardové mezinárodní emisi. Vyplývá to z informací, které má deník E15 k dispozici.

Samy dráhy věc komentovat nechtějí. Mluvčí Radek Joklík se omezil pouze na konstatování, že „řídící výbor řádně projednal všechny body programu.“

Dluhopisy chtějí dráhy vydat ještě letos. Z výnosu emise by měly být přednostně splaceny směnky vydané v rámci směnečného programu, který umožňuje Českým drahám vydávat směnky až do celkového objemu osmi miliard korun.

Dráhy potřebují peníze i na splátky nových vlaků nebo rekonstrukce starších vagonů. Tíží je například splátky rychlovlaků Railjet, k tomu podnik nedávno objednal rychlíkové jednotky od Škody Vagonky za 2,6 miliardy korun.

Kurucz si může oddechnout

Řídící výbor se naopak podle dostupných informací nevěnoval změnám v dozorčí radě. O výměně některých členů rady se spekulovalo v souvislosti s možným odvoláním generálního ředitele drah Daniela Kurucze ministerstvem dopravy. Kurucz si tak může na nějaký čas oddechnout.