Filipínské aerolinky se radují z návratu na evropská letiště

Filipínské aerolinky

Filipínské aerolinky

Poté, co Brusel minulý týden zrušil zákaz vstupu filipínských leteckých společností do prostoru Evropské unie, se filipínské aerolinky chystají k expanzi na evropská letiště.

Zrušení zákazu ocení evropští turisté, které láká dovolená v tropické zemi, stejně jako obchodníci. Filipíny byly dosud z Evropské unie dostupné pouze s několika přestupy. Zákaz vstupu na evropská letiště vstoupil v platnost v roce 2010. Filipínská letadla totiž nevyhovovala evropským bezpečnostním standardům. Omezení zavedly také Spojené státy.

Zrušení zákazu představuje dobrou zprávu především pro Philippine Airlines, které nedávno koupily nový dálkový Airbus a už v září chtějí obnovit lety do Londýna, Paříže, Říma a Amsterdamu. Na tiskové konferenci to uvedl prezident firmy Ramon Ang.

Aerolinie Cebu Pacific, největší filipínský nízkonákladový dopravce, se také chystá ke vstupu na evropský trh. S příchodem na starý kontinent ale nebude spěchat, uvedli jejich zástupci. Na evropskou expanzi se chce aerolinka „dobře připravit“. Jeden z jejích airbusů nedávno vyjel z ranveje mezinárodního letiště ve městě Davao, aniž by však byl někdo zraněn.

Každá letecká společnost, která bude chtít létat do Evropy, bude muset projít bezpečnostními kontrolami Úřadu civilního letectví. Brusel minulý týden tento úřad uznal způsobilým pro dostatečnou kontrolu.

„Jakmile budou tyto zákazy odstraněny, očekáváme boom filipínského leteckého sektoru,“ uvedl před evropským rozhodnutím ministr dopravy Joseph Abaya. Od ledna do května letošního roku navštívilo Filipíny 213 598 evropských turistů, meziročně o 8,5 procenta více.

Cesta z Evropy do tropického souostroví však dosud často zabrala i 24 hodin, takže řada lidí dala raději přednost časově dostupnějším thajským plážím. Dá se tedy očekávat prudký nárůst zájmu o Filipíny jakožto prázdninovou destinaci.