Finanční injekce pro Uber. Japonská Toyota do něj investuje půl miliardy dolarů

Toyota

Toyota Zdroj: profimedia.cz

Japonská automobilka Toyota Motor Corp. investuje 500 milionů dolarů (11 miliard korun) do provozovatele alternativní taxislužby Uber Technologies. Investice je součástí plánu na společný vývoj samořídících aut, který má pomoci oběma společnostem dostihnout konkurenci na trhu s autonomním řízením, uvedly firmy ve společném prohlášení.

Toyota je jedním z největších výrobců aut na světě a Uber největším provozovatelem alternativního taxi. Obě firmy však zaostávají za konkurencí v rozvoji samořídících aut, napsala agentura Reuters.

Dohoda prohloubí současné vztahy obou firem a vychází ze strategie generálního ředitele Uberu Dary Khosrowshahiho, který dává přednost vývoji autonomních vozů v rámci partnerství. Dohoda by také mohla vdechnout nový život aktivitám Uberu v oblasti samořídící technologie. Od března, kdy samořídící SUV Uberu zabilo v Arizoně chodce, firma stáhla své robotické vozy ze silnic, propustila stovky testovacích řidičů a uzavřela operace v Arizoně, která byla testovacím centrem jejích autonomních vozů.

Investice ohodnocuje Uber na 72 miliard dolarů. To je stejně, na kolik ohodnotila Uber letošní dohoda s firmou Waymo, samořídící divizí firmy Alphabet.

Uber zkombinuje svůj systém autonomního řízení s technologií Guardian od Toyoty, která nabízí automatické bezpečnostní prvky, jako udržení auta v jízdním pruhu, ale neumožňuje, aby auto jelo zcela samostatně. Kombinovaná technologie by měla být vestavěna do minidodávek Toyota Sienna, které chce Uber nasadit do provozu v roce 2021.

Toyota je méně agresivní než konkurenti v pohybu směrem k plně autonomnímu řízení. Automobilka vyjadřuje obavy z technologie a zaměřuje se na částečné autonomní systémy, jako je právě Guardian. Investovala však do vývoje a plánuje začít kolem roku 2020 testovat samořídící elektrická auta.

Uber a Toyota již dříve uzavřely partnerství v oblasti projektu elektrické mobility. Před dvěma lety Toyota investovala blíže neupřesněnou částku do Uberu a obě firmy se spojily v programu leasingu aut pro řidiče Uberu. Uber však již svoji leasingovou divizi v USA uzavřel.