Fretka, buben a patnáct tisíc, v pražské MHD lze najít ledasco

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Že jsme pouze lidé, tedy bytosti často nepozorné a roztržité, dokazují nálezy z prostředků pražské městské hromadné dopravy. Kromě tradičních ztrát v podobě tašek a šál cestující ve vozech ponechali například fretku, morče, divadelní kostým nebo přenosnou ledničku. Počet zapomenutých věcí podle Dopravního podniku letos vzrostl.

„V uplynulém roce jsme evidovali 2242 ztrát. Cestující často ztrácí zavazadla a oblečení, výjimkou nejsou ani živá zvířata či další kuriozity,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku Milan Křístek. Nejčastěji lidé zapomínají věci v autobusech, pak následují tramvaje a metro.

Skladba ztracených věcí během roku souvisí zejména s ročním obdobím. Zatímco v zimě lidé ztrácejí hlavně šály, čepice a rukavice, tak před prázdninami Dopravní podnik eviduje nepřekvapivě zejména žákovské knížky a vysvědčení školáků.

Nejčastěji cestující zapomínají svá příruční zavazadla, tedy tašky, batohy a kabelky. U těch je také podle Dopravního podniku vyšší šance na vrácení. Na opačné straně úspěšnosti pak stojí nahlášené ztráty mobilních telefonů, u nichž je šance na vrácení nejmenší.

Ztracený demižon se slivovicí

Mezi nejzajímavější nálezy patřil nedávno podle tiskové mluvčí Dopravního podniku Anety Řehkové divadelní kostým zapomenutý v autobuse a v tramvaji nalezený advokátní talár. Jeden zapomnětlivý cestující odešel bez svých berlí, jiný ve voze nechal stojan na noty a košík s jahodami.

Ilustrační fotoIlustrační foto | Jiri Kotatko

Se zpožděním se lidé také podle mluvčí často hlásí o své ztracené hudební nástroje, například flétny, v minulosti byl dohledán dokonce i buben. „Mezi zajímavé ztráty z loňského roku, které se bohužel dohledat nepodařilo, patřil například demižon se slivovicí, který zůstal v tramvaji,“ uvedla mluvčí.

O tom, že jsou řidiči Dopravního podniku čestní, se podle ní mohla přesvědčit nedávno i cestující, která jela zaplatit nedoplatek za plyn a řidič ji vrátil nalezenou peněženku i s obnosem ve výši 15 tisíc korun. Pokud se o nalezené věci nikdo nepřihlásí, posílá je Dopravní podnik jednou týdně do kanceláře ztrát a nálezů v ulici Karolíny Světlé 5, kterou provozuje pražský magistrát.