Grandi Stazioni podala stamilionovou žalobu na železničáře za vyhazov z nádraží

hlavní nádraží Praha

hlavní nádraží Praha Zdroj: profimedia.cz

Hlavní nádraží
Pražské Hlavní nádraží
Praha hlavní nádraží
Téměř hotovo.Odbavovací halapražského hlavníhonádraží je po čtyřechletech prací kompletnězrekonstruována.Po krátkém úkliduzpřístupní dělnícicestujícím ještětento týden posledníuzavřenou jižníčást, kam se vzápětízačnou stěhovatobchodníci. Poslednífází rekonstrukce budeoprava secesní Fantovybudovy. Investor GrandiStazioni zde chystánapříklad restauracinebo výstavní sál.
Pražské hlavní nádraží - Fantova budova
6
Fotogalerie

Italská společnost Grandi Stazioni naplnila své hrozby a podala žalobu na Správu železniční dopravní cesty. Firma požaduje finanční kompenzace za to, že musela železničářům předat pražské hlavního nádraží. Uvedla to Česká televize. Částka není zatím jasná, podle informací serveru E15.cz ale nepřesahuje miliardu korun. Grandi Stazioni věc nekomentuje. 

 

Žaloba je zatimním vyvrcholením nepřátelského rozchodu železničářů s Italy. Ti museli nádraží opustit o půlnoci ze 16. na 17. října po deseti letech od zahájení rekonstrukce. Nestihli totiž opravit historickou Fantovu budovu a správa železnic odmítla termín jakkoliv oddálit.

Společnosti Grandi Stazioni, která podle slov ředitele Andrey Odoardiho do stanice dala 1,2 miliardy korun, se tak rozplynula perspektiva třicetiletého pronájmu. 

Podle informací E15.cz žaloba nemíří pouze na SŽDC, nýbrž i na další subjekt. Jako bývalý majitel nádraží se nabízejí České dráhy, které Italové několikrát obvinili z průtahů při přípravě rekonstrukce nádraží. Dráhy ale o žádné žalobě zatím nevědí. 

Grandi Stazioni už dříve hrozila, že vedle prostavěných peněz bude žádat i ušlý zisk za předčasné vypovězení z nádraží. Odoardi hovořil o miliardách.

Náměstek šéfa SŽDC pro majetek Tomáš Drmola se naopak nechal slyšet, že Grandi Stazioni nemá zřejmě nárok na žádné peníze. Smlouva prý hovoří o tom, že kompenzace bude tvořena "technických zhodnocením sníženým o odpisy". Zároveň podle Drmoly v okamžiku vypršení smlouvy je technické zhodnocení bez odpisů rovno nule.