Heathrow a Gatwick odbavily rekordní počet cestujících

Terminál 5 letiště Heathrow

Terminál 5 letiště Heathrow Zdroj: Heathrow Airports Limited

Dvě největší britská letiště, Heathrow a Gatwick v Londýně, odbavila v březnu rekordní počet cestujících. Na největším letišti Heathrow počet cestujících vzrostl meziročně o 3,4 procenta na 5,95 milionu, na letišti Gatwick o 9,2 procenta na tři miliony.

Gatwick a Heathrow nyní soupeří o to, které z nich bude vybráno jako místo pro výstavbu nové ranveje. Obě letiště byla vybrána na užší seznam, rozhodnutí však zatím nepadlo. Které z míst bude rozšířeno, by měla vládou jmenovaná komise určit letos v létě.

Rekordní loňské výsledky

Gatwick očekává, že za celý letošní rok odbaví více než 40 milionů cestujících. Loni letištěm prošlo rekordních 38 milionů cestujících. Rekordní však byl loňský rok i pro letiště Heathrow, které loni odbavilo 73,4 milionu cestujících.

Představitelé Gatwicku rovněž uvedli, že k růstu počtu cestujících přispěl větší počet letadel. Na letiště také začala létat větší letadla. Počet dálkových letů stoupl o 7,4 procenta, v čele s Dubají. Počet cestujících po Evropě se zvýšil o 12,1 procenta. Nejvíce lidí letělo z Gatwicku do Ženevy a největší růst zaznamenala Barcelona.

Letiště Heathrow pak zaznamenalo největší nárůst počtu cestujících do Mexika, a to o 26,5 procenta. Počet cestujících do Číny stoupl o více než pětinu.

Více vlastníků

Hlavním akcionářem letiště Gatwick s podílem 42 procent je společnost Global Infrastructure Partners (GIP). Dalšími akcionáři jsou investiční fond Abú Zabí, korejský národní penzijní fond, kalifornský penzijní fond státních zaměstnanců a australský Future Fund.

Letiště Heathrow vlastní společnost Heathrow Airport Holdings (HAH). Největší podíl, 25 procent, má v HAH španělská firma Ferrovial. Dalšími akcionáři jsou Qatar Holding, Caisse de dépôt et placement du Québec, GIC, Alinda Capital Partners, China Investment a Universities Superannuation Scheme.