Hudečkův „deadline“ pro opencard: začátek července

Tomáš Hudeček

Tomáš Hudeček Zdroj: E15, Michael Tomes

Hlavní město stále hledá řešení, jak naložit s miliardovým projektem opencard, začalo vyjednávat s dalšími čtyřmi potenciálními partnery. Má jít o České dráhy, Českou poštu, akciovou společnost XT-Card a plzeňský dopravní podnik. Jasněji by mělo být na začátku července, kdy primátor Tomáš Hudeček předloží radě hlavního města varianty.

Smlouva na projekt opencard mezi městem a stávajícím držitelem licencí na karty, společností eMoneyServices (EMS), přitom vyprší už v červnu.

„Víme o tom, že s námi chtějí jednat a zodpověděli jsme jim první dílčí dotazy technického rázu. Ale říci v tuto chvíli, že je nějak nastavená nebo dohodnutá konkrétní forma spolupráce, tak to rozhodně ne, tomu tak není,“ řekl ČTK generální ředitel Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) Michal Kraus.

Primátor Hudeček nechce aktuální dění okolo opencard příliš komentovat s ohledem na jednání s firmou EMS, která práva k projektu opencard městu nabízí za téměř půl miliardy korun.

Společnost XT-Card, tedy jedna z firem, o kterých se Hudeček zmínil jako o možných budoucích partnerech Prahy, uvedla, že předložila nabídku řešení, které by podle ní zajistilo kontinuitu opencard, připravilo město na nápor před školním rokem a vytvořilo prostor k dořešení dosavadních závazků magistrátu.

Alternativa za 50

Uvedené řešení je podle vyjádření firmy, možné spustit během dvou měsíců, uvedla ČTK. Krizová varianta by prý stála přibližně 50 milionů korun. „Zmíněná nabídka zároveň dokládá, že nové řešení jízdného pro integrovaný dopravní systém Hlavního města Prahy lze včetně všech práv, licencí i rozšířené funkcionality pořídit za deset procent původní letošní nabídky ze strany společnosti EMS, kterou Praha dostala,“ zmiňuje XT Card.

Praha prozatím pod sebe v pondělí od EMS převzala softwarovou podporu projektu, na kterou má podle Hudečka v rámci licencí právo. Už v úterý se ale objevily první obtíže a systém vydávání nových karet na několik hodin zkolaboval. „EMS není oprávněná systém blokovat,“ řekl ve čtvrtek na zasedání zastupitelstva Hudeček.

Hlavní město také EMS do poloviny července podle Hudečka splatí dluh za licence. Zároveň dokoupí 56 tisíc licencí na další karty. Celkem za to zaplatí přibližně 27 milionů korun. Záměr už schválila rada města. „Jde o dlouhodobou praxi,“ konstatoval Hudeček. Praha drží licence zhruba k 950 tisícům karet. Vydáno jich bylo přes 1,2 milionu.

Projekt opencard začal v éře exprimátora Béma a dosud vyšel zhruba na 1,35 miliardy korun. V souvislosti s opencard pak bylo odsouzeno pět úředníků magistrátu.