IATA: Zisky aerolinek budou kvůli drahé ropě nižší

Tony Tyler, šéf IATA

Tony Tyler, šéf IATA Zdroj: profimedia.cz

Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) dnes kvůli drahé ropě snížilo odhad letošního zisku aerolinek o půl miliardy dolarů na tři miliardy dolarů (necelých 56 miliard korun). Upozornilo rovněž, že pokud by se ceny ropy kvůli napětí kolem Íránu vyšplhaly na 150 dolarů za barel, mohly by letos aerolinky prodělat přes pět miliard dolarů.

Generální ředitel sdružení Tony Tyler nicméně uvedl, že se již není zapotřebí obávat ztráty přes osm miliard dolarů, kterou letos podle dřívější prognózy IATA mohly aerolinky vykázat v případě, že by se dluhová krize v eurozóně dostala mimo kontrolu. IATA rovněž opravila odhad zisku aerolinek za loňský rok na 7,9 miliardy dolarů z dříve předpokládaných 6,9 miliardy dolarů.

„Rok 2012 zůstává pro letecké přepravce náročný. Nebezpečí zhoršující se krize v eurozóně bylo nahrazeno stejně toxickým rizikem růstu cen ropy,“ uvedl Tyler. „Aerolinky jsou zmítány řadou sil stojících mimo jejich kontrolu. Dnešní prognóza ukazuje, jak rychle se podnikatelské prostředí může změnit. Před čtyřmi měsíci představovala největší obavu evropská finanční krize, zatímco dnes jsou to rychle rostoucí ceny ropy,“ dodal.

Světový hospodářský růst a ziskové marže leteckých společností

Světový hospodářský růst a ziskové marže leteckých společnostíSvětový hospodářský růst a ziskové marže leteckých společností | IATA Zdroj: IATA