Jednání o projektu Opencard se nepohnula z mrtvého bodu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Stepan Bruner

Snahy pražského magistrátu a firmy eMoneyServices (EMS), správce projektu Opencard, o vzájemnou dohodu dál zůstávají na mrtvém bodě. Neexistuje ani shoda na tom, kolik Praha zaplatí EMS za služby poskytnuté od loňského dubna do konce letošního ledna, ani jak budou vypadat další obchodní vztahy. Dluhy z minulosti, které firma vyčíslila na 170 milionů korun, řeší soud.

„Řekla bych, že momentálně probíhá fáze rozvodu, kdy si dvě strany vzájemně říkají, co na sebe mají, a jak se vyrovnají. Je potřebné se rozvést a vyčistit stůl, abychom mohli vstoupit do nového vztahu,“ uvedla po včerejším kole jednání primátorka Adriana Krnáčová.

Praha má podle ní vůli vztahy narovnat, služby, které EMS městu poskytovalo, však musí ocenit znalci. Bez jejich posudků se jednání k závěrům nepohne. „Ve hře je celá řada variant,“ dodala Krnáčová.

Čtěte glosu Jany Havligerové:

Firma EMS předložila Praze memorandum o narovnání dluhů z let 2014 a 2015, vedení města však do poloviny příštího týdne hodlá připravit vlastní verzi dokumentu. Tu by pak měla schvalovat rada hlavního města.

Papírové kuponyPapírové kupony|ctkZa týden si cestující v pražské MHD koupili dvě stovky různých předplatných papírových kuponů a vyzvedli si 500 papírových poukázek.

Firma EMS podle mluvčího Martina Opatrného minulý týden požádala magistrátní odbor informatiky, aby ji „odřízl“ od Opencard. Chce se tak pojistit, že po případném kolapsu systému nebude obviněna, že ho záměrně narušila.

Opencard, kterou vlastní 1,2 milionu cestujících, vyšla na zhruba 1,35 miliardy korun. Nejistá budoucnost přiměla radní, aby umožnili částečný přechod na papírové kupony. Všechny druhy kuponů budou k dispozici od začátku března.

Šašek provokuje: Tak už do toho kyseláče kousněte