Klid zbraní. Praha tlumí spor s provozovatelem opencard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Stepan Bruner

Co bude dál s projektem opencard Praha stále netuší, dodatečně vydané licence na kartu Pražana magistrát ještě nezaplatil, spor se vede i o další dluhy, přesto se město blíží dohodě s provozovatelem karty, společností eMoneyServices (EMS). Zatím ale jen dohodě o společném postupu. Na ničem dalším se zatím strany nedokázaly shodnout.

Kvůli připomínkám dopravního podniku se navíc odložil i podpis společného memoranda, které mělo řešit harmonogram postupu. Dohodu tak zřejmě bude schvalovat městská rada až koncem července.

Podle pražského primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) znění memoranda vyhovuje městu i společnosti EMS. Detaily ale konkretizovat nechtěl. Dohoda má „zabránit negativním dopadům na současné a rovněž budoucí uživatele opencard“. Zahrnuje problém dodatečně vydaných licencí, vzájemné dluhy či další pokračování projektu opencard.

„První dva body se snaží řešit, třetí ponechává otevřený. Buď Praha najde společnou cestu s EMS, anebo se to nepodaří a zvolí cestu jinou,“ uvedl Hudeček. Dodal, že jednání budou pokračovat. Limity podle něj žádné nejsou. „Může to trvat měsíc nebo deset let,“ uvedl.

Visa nebo Blesk Karta?

Zopakoval, že alternativní cesty Praze nabídly například společnosti XT-Card, Visa, Plzeňský dopravní podnik a nově město oslovil i provozovatel Blesk Karty.

„Nepopíráme, že se na Prahu obracejí různé bankovní instituce s nabídkami využití bezkontaktních platebních karet, k těmto nabídkám se však do jisté míry stavíme rezervovaně, neboť tato alternativní řešení obslužnosti pražské hromadné dopravy s sebou přináší kromě nezpochybnitelných výhod také řadu technicko-bezpečnostních otázek, které by se musely vyřešit,“ sdělila serveru E15.cz magistrátní mluvčí Petra Hrubá.

EMS: Žalobu stáhneme

Současný postup města označil mluvčí EMS Martin Opatrný za konstruktivní. „Jednání se táhnou měsíce,“ sdělil. EMS se podle něj soustředí na současnost, tedy vyrovnání ohledně licencí a dluhů, a až poté na vyjednávání ohledně další budoucnosti projektu opencard.

Žalobu, kterou EMS podala na Prahu je podle něj společnost připravena stáhnout v případě, že Praha zaplatí za licence nebo projekt odkoupí. „Záleží na řadě detailů,“ zmínil Opatrný.

Pražský dopravní podnik zatím připravuje zakázku na nový systém elektronického jízdného, prostřednictvím kterého by fungovalo dobíjení předplatných kuponů. Generální ředitel DPP Jaroslav Ďuriš ČTK řekl, že k používání nového systému podnik přistoupí ovšem pouze v případě, pokud se nepodaří najít shodu s firmou EMS.