Letiště Bratislava prohloubí závislost na Ryanairu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Sean MacEntee

Bratislavské letiště se těší zvýšenému zájmu svého dlouholetého přepravního partnera, irské nízkonákladové společnosti Ryanair. Po letech příslibů šéf Ryanairu Michael O’Leary otevře v březnu příštího roku základnu pro dvě svá letadla ve slovenské metropoli. Letišti to přinese peníze i práci. Druhou stranou mince je prohlubující se závislost na jedné firmě.

Kromě bázování letadel O’Leary slibuje i nové linky, od března jich nabídne šestnáct. „Toto všechno přinese jeden milion pasažérů ročně a podpoří tisíc souvisejících pracovních míst, jelikož Ryanair investuje více než 200 milionů dolarů,“ pyšnil se při oznamování novinek šéf nízkonákladového přepravce oblečený v tričku s nápisem „Ryanair miluje Slovensko“. Společnost pochválilo i vedení letiště. Jeho ředitel Ivan Trhlík ji označil za dlouhodobého, stabilního a férového partnera.

Rostoucí závislosti na nízkonákladových aeroliniích, které se dokážou rychle sbalit v případě nevýhodných podmínek, se letiště nebojí. „Snažíme se zabezpečit širší nabídku dopravců pro cestující,“ vysvětluje mluvčí letiště Veronika Ševčíková. Jednou z nich je i nová linka do Dubaje od letošního prosince. Po jejím spuštění se bude dát během zimy létat do šestnácti destinací. Lety do nich provozují čtyři firmy, většinu z nich však obstarává irský přepravce.

Ryanair deklaroval snahu vytvořit v Bratislavě základnu několik let. Požadoval však snížení letištních poplatků. „Nejlepší by bylo o sto procent,“ vtipkoval O’Leary v říjnu 2009, kdy hovořil o bázování tří strojů. Tehdejší vedení mu vzkazovalo, že nabídku nelze přijmout za žádných podmínek. Společnost se pak odmlčela a otvírala základny na jiných letištích.