Letiště Praha míří k rekordu, v pololetí přibyla pětina cestujících

Letiště Václava Havla Praha.

Letiště Václava Havla Praha. Zdroj: ČTK

Letiště Václava Havla v Praze
Airbus ČSA se chystá na Slovensko
Letiště Václava Havla Praha.
Václav Řehoř
Letiště Václava Havla Praha.
11
Fotogalerie

Letošní rok je pro Letiště Praha co do počtu cestujících zcela výjimečný. Za pololetí prošlo branami terminálů 6,76 milionu cestujících, což představuje meziroční nárůst přes dvacet procent. V absolutních číslech letišti přibylo téměř 1,2 milionu cestujících.

Podobný trend přitom pokračuje i o prázdninách. „Důvodem je nárůst nabízené kapacity leteckých dopravců meziročně o 14 procent a zároveň vyšší obsazenost letů, než jaké dopravci přes letní měsíce v minulosti dosahovali,“ uvedl šéf letiště Václav Řehoř. Obsazenost letadel na Ruzyni nyní činí v průměru 80 procent. Pokud trend vydrží i po zbytek roku, bude letiště na Silvestra útočit na metu 15 milionů cestujících. Loni odbavilo 13 milionů lidí.

V letošním pololetí byl tradičně největší zájem o přímé linky do evropských destinací, kam směřovalo bezmála 90 procent cestujících. Roste ale poptávka i po linkách mimo Evropu, například u Afriky jde o meziroční nárůst o 81 procent, což může být dáno návratem turistů do Egypta. Téměř sedmdesátiprocentní nárůst si připsaly spoje na Dálný východ; jde především i linky ČSA a Korean do Soulu a čínských společností do Číny.

Ovšem dlouhodobě nejoblíbenější destinací na letech z Prahy je Velká Británie. Poptávku potvrzuje i nejnovější oznámení British Airways, které v říjnu zavedou novou linku mezi Prahou a londýnským letištěm City. Z Prahy se tak bude létat na všech šest londýnských letišť. Pokud jde o jednotlivá města, nejvíce cestujících létalo v pololetí mezi Prahou a Moskvou, která tak vytlačila z prvního místa Paříž.

Pro srovnání, vídeňské letiště odbavilo za pololetí 11,2 milionu pasažérů při sedmiprocentním meziročním růstu. I Vídeň táhne vzhůru obnovená poptávka po letech do východní Evropy, především Ruska.

Letiště Praha funguje již 80 let:

Video placeholde
Letiště Václava Havla • Jiří Liebreich, Jan Pavec