Lufthansa nedoletí k loňským výsledkům

Airbus A319 Lufthansy na ruzyňském letišti.

Airbus A319 Lufthansy na ruzyňském letišti. Zdroj: E15, Stepan Bruner

Představenstvo německých aerolinek Lufthansa dnes šokovalo akcionáře oznámením, že plánované překonání loňského operativního zisku 876 milionů eur již není reálné. Zklamaly především srpnové tržby a celkový počet cestujících, oznámila dnes firma.

Lufthansa nezveřejnila nový odhad, provozní zisk by se ale podle ní měl držet vysokých trojciferných čísel. Akcie na zprávu reagovaly okamžitě a jejich hodnota se na frankfurtské burze nakrátko propadla o více než sedm procent. Nyní se obchodují za 10.09 eura, což je pokles o 6,4 procenta.

Navzdory nižšímu zájmu cestujících ale Lufthansa nejspíš nezlevní. Koncern oznámil, že náklady na chystanou ekologickou daň přenese na zákazníky. „Pokud se v EU prosadí plánované emisní povolenky, což odmítáme, způsobí nám to vícenáklady ve výši 350 milionů eur. A to nemůžeme kompenzovat,“ vysvětlil předseda představenstva Jens Bischof. Letos přitom největší německé aerolinky zdražily už dvakrát.

Bishof sám přiznává, že jen zvýšení cen nebude pro návrat Lufthansy do černých čísel stačit, nutné je prý snížení nákladů. Německé média dokonce spekulují o přeměně dceřiných firem German Wings či Austrian Airlines na nízkonákladové aerolinky.

Na krátkých tratích obsluhovaných levnými aerolinkami ale na Lufthansu čeká tvrdá konkurence v podobě Easyjetu či Ryanairu, kteří vydělávají díky tomu, že mají svá letadla neustále ve vzduchu. Tento model ale německá firma nemůže použit, protože spoje na krátkých tratích jí slouží jako přiblížení pro cestující dálkových letů. Letadla kvůli tomu mají větší prostoje, upozorňuje list Handelsblatt.

Zpráva Lufthansy přišla jen necelé dvě hodiny poté, co sdružení leteckých dopravců IATA vydalo pesimistickou předpověď na rok 2012. Podle ní by měly světové aerolinky vydělat o dvě miliardy méně, než letos, kdy je díky obecně vysoké poptávce čekají rekordní zisky 6,9 miliardy dolarů.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.