Nejbezpečnějšími aerolinkami zůstávají Qantas, špičky se drží i ČSA

Airbus A380 aerolinek Qantas

Airbus A380 aerolinek Qantas Zdroj: Prayitno, Flickr.com (CC BY 2.0)

Titul nejbezpečnější letecké společnosti opět získaly australské aerolinky Qantas. Nejvyšší hodnocení bezpečnosti, sedm hvězdiček, si udržely i České aerolinie. Vyplývá to z nejnovějšího žebříčku bezpečnosti leteckých společností, který pravidelně zveřejňuje server AirlineRatings.com. Loňský rok se však také zařadil mezi nejhorší za poslední roky podle počtu úmrtí při nehodách.

Qantas od 50. let minulého století, kdy začal létat, nezaznamenal žádnou smrtelnou nehodu. Aerolinky také mají nejmladší flotilu, její stáří je 7,9 roku. Mezi desítku nejbezpečnějších leteckých společností dále patří Air New Zealand, British Airways, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, EVA Air, Finnair, Lufthansa a Singapore Airlines.

„Deset nejbezpečnějších leteckých společností z našeho žebříčku je vždy v čele bezpečnostních inovací a nákupu nových letadel,“ řekl televizi CNN editor AirlineRatings.com Geoffrey Thomas. Server AirlinesRatings.com sleduje celkem 449 leteckých společností, nejvyšší počet sedm hvězdiček přitom získalo celkem 149 aerolinek.

Na dně Nepál, Kazachstán a Afghánistán

Na opačném konci žebříčku bezpečných aerolinek, s jednou hvězdičkou, se ocitly nepálské aerolinky Tara Air a Nepal Airlines, kazašské aerolinky Scat a afghánské Kam Air. Všechny tyto společnosti mají zakázáno létat do Evropské unie.

AirlineRatings.com při hodnocení využívá údaje od vládních úřadů letového provozu, předních odvětvových asociací a záznamy aerolinek. Zkoumá také provozní historii firem a záznamy o mimořádných událostech.

Nízkonákladovky vede Aer Lingus

Letos byl také zveřejněn seznam deseti nejbezpečnějších nízkonákladových aerolinek. Mezi ty patří Aer Lingus (Irsko), Alaska Airlines (USA), Icelandair (Island), Jetblue (USA), Jetstar (Austrálie), Kulula.com (JAR), Monarch Airlines (Británie), Thomas Cook (Británie), TUIfly (Německo) a WestJet (Kanada).

Mezi nejbezpečnější v historii létání patřil rok 2013. Loni ale kvůli několika velkým neštěstím výrazně vzrostl počet mrtvých při nehodách. Celkem bylo zaznamenáno 21 smrtelných nehod, při nichž zahynulo 986 lidí. To je víc, než činí desetiletý průměr. Na druhé straně, loni došlo celkem ke 111 nehodám, což byl nejnižší počet za více než 80 let. Celkem aerolinky uskutečnily 27 milionů letů a přepravily 3,3 miliardy cestujících. Jedna smrtelná nehoda tak připadla na 1,3 milionu letů.

Druhý nejtragičtější rok v poslední dekádě má za sebou letectví i podle německé organizace JACDEC a americké Aviation Safety Network. Ta ale zároveň upozorňuje, že pokud se zohlední stále narůstající počet letů, patřil rok 2014 navzdory velkým katastrofám k nejméně tragickým v historii.