Nová ředitelka DPP chce prověřit sporné smlouvy

Dopravní podnik hl.m. Prahy

Dopravní podnik hl.m. Prahy

Nová ředitelka Magdalena Češková, která byla v pondělí dočasně pověřena řízením pražského dopravního podniku, chce prověřit sporné smlouvy a udělat v podniku potřebné audity.

Média v posledních týdnech upozornila na několik sporných zakázek, prostřednictvím kterých zřejmě mohly být z podniku vyváděny peníze.

„Především chci dosáhnout toho, aby byly provedeny všechny potřebné audity, na jejichž rozsahu a přesném zadání se domlouváme s vedením hlavního města Prahy,“ uvedla Češková. „Nyní je potřeba zajistit realizaci nezbytných výběrových řízení, prověřit sporné smlouvy a vypsat nové veřejné zakázky podle nových transparentních pravidel, která představíme v nejbližší době. To se týká například i dodavatele papírových jízdenek,“ konstatovala nová ředitelka.

Češková působí na ekonomickém oddělení Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) od roku 2010. Po odchodu generálního ředitele Martina Dvořáka byla loni v prosinci zvolena předsedkyní představenstva podniku a pověřena řízením ekonomického úseku.

Češková na ředitelském postu nahradila Jaroslava Stůje, který podnik řídil po Dvořákově rezignaci. Stůj byl v pondělí odvolán, důvodem byla podle pražského magistrátu neutěšená situace v dopravním podniku. Češková bude řízením podniku pověřena do té doby, než Praha vybere definitivního šéfa dopravního podniku.

DPP je největší městskou firmou, ročně dostává z rozpočtu hlavního města více než deset miliard korun. V posledních týdnech média v souvislosti s DPP upozornila na několik podezřelých zakázek a obchodů spojených s Dvořákovou rodinou, přes které zřejmě mohly být z podniku vyváděny peníze. Jednalo se například o zakázku na provozování obrazovek v metru či nákup papírových jízdenek.