O karty opencard za desítky milionů korun se podělí Monet+ a Česká pošta

Opencard

Opencard

Stovky tisíc plastových kartiček opencard bude hlavnímu městu dodávat opět společnost Monet+, která spolu s Českou poštou a firmou Giesecke & Devrient Slovakia zvítězila ve čtyřletém tendru za téměř padesát milionů korun. Dodavatele dnes schválili městští radní.

Hlavní roli v rozhodování radních hrála nabídková cena. S vítěznými společnostmi chce Praha podle mluvčí Terezy Králové podepsat smlouvu do 20. srpna. „V den podpisu se začne s výrobou,“ sdělila serveru E15.cz mluvčí. Rámcová smlouva se netýká pouze dodávky karet, ale i zajištění jejich „personalizace“, firmy budou muset umět přidělit kartám konkrétní „tvář“ uživatele, připravit elektronický čip a přenést do něj data.

Během čtyř let by měly vítězné firmy dodat městu 400 tisíc karet, tedy zhruba 100 tisíc karet ročně. Od ledna letošního roku Pražské centrum kartových služeb, které prozatím provozuje hlavní město, vyrobilo podle Králové přes 50 tisíc karet, loni to bylo 158 tisíc červených kartiček a o rok dříve dokonce 281 tisíc karet. „Vysoký počet vyplýval z toho, že se karty nedaly prodloužit a nebyly zpoplatněny,“ poznamenala Králová.

OpencardOpencardZdroj MHMP

Praha oproti předešlým rokům za výrobu karet ušetří. V roce 2012 hlavnímu městu dodávala společnost Monet+ jednu osobní kartu za 54 korun, nyní ji vyrobí za 43 korun, u anonymních karet je sleva z 42 korun na 28 korun za kartu.

O zakázku se původně ucházelo pět firem, ale tři ale město muselo vyřadit. Nejnižší nabídku předložila společnost Asecco Central Europe, soutěžila s částkou 41,5 milionu korun bez DPH, podle Králové ale nesplnila technické kvalifikační předpoklady. Stejný osud podkal i firmy Morpho Cards Czech a Telemax.

Náklady na kartu opencardNáklady na kartu opencardZdroj MHMP

Kartu opencard vlastní přes milion lidí. Využít ji mohou především jako tramvajenku a průkazku do knihovny. Váží se na ni také slevy.