Pozor: hledá se dodavatel karet opencard. Již potřetí.

Opencard

Opencard Zdroj: 7

Hlavní město se opět pustilo do hledání dodavatele čipových karet a služeb pro problematický projekt Opencard. Předchozí dvě výběrová řízení musela Praha zrušit kvůli malému počtu uchazečů. Hodnota tendru je 48,8 milionu korun bez DPH.

Pražský magistrát ve výzvě, kterou dnes zveřejnil, hledá tři uchazeče, s nimi má v plánu na dodávky karet uzavřít rámcovou smlouvu. Zájemci mají čas poslat svou nabídku do 22. dubna, kdy by měla nad obálkami zasednout komise. S vítězi město uzavře smlouvu na čtyři roky. Hlavním hodnotícím kritériem bude nabídková cena.

V současné době Pražské centrum kartových služeb provozuje hlavní město. Do tendru na dodávku karet opencard se podle dřívějších informací přihlásilo pět firem, mezi kterými byly například Česká pošta, Wincor Nixdorf nebo dosavadní dodavatel Monet+. Tři z nich ale byly vyloučeny.

„V souvislosti s provozem systému vzniká potřeba kontinuálního zajištění množství čipových karet na základě průběžně přijímaných žádostí občanů o vydání, případně reklamaci čipové karty,“ informoval v odůvodnění veřejné zakázky magistrát.

Kromě červených čipových karet by měly vítězné společnosti umět přidělit kartám konkrétní „tvář“ uživatele, tedy připravit elektronický čip a přenést do něj data.

„Předmětem veřejné zakázky je i provoz technologického řešení pro bezpečné úložiště elektronických klíčů, které se používají v procesu elektronické personalizace čipové karty opencard,“ uvedl magistrát. Právě elektronický klíč se nedávno ukázal slabinou karet. Timo Kasper zjistil, že opencard používá jen jeden klíč, měl tak najednou přístup ke všem kartám. Ty jsou sice převážně osobní, ale lze koupit i anonymní. Prolomením lze do nich teoreticky naprogramovat parkování či městskou hromadnou dopravu po Praze zdarma.

Kartu opencard vlastní přes milion lidí. Využít ji mohou především jako tramvajenku a průkazku do knihovny. Váží se na ni také slevy.

Kritizovaný projekt Opencard už stál hlavní město přes miliardu korun. Především v počátku ho provázely problémy a nevýhodné smlouvy. Protikorupční policie loni obvinila pět úředníků z pražského magistrátu, všichni čelí obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Dvěma úředníkům navíc obvinění rozšířila.

: