Praha a dopravní podnik zaplatí pokutu za Opencard. Antimonopolní úřad potvrdil verdikt

Opencard

Opencard

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj potvrdil pokuty za chyby v projektu čipových karet Opencard. Pražská radnice má za porušení zákona o veřejných zakázkách zaplatit 600 tisíc a pražský dopravní podnik půl milionu korun. Pražský magistrát již uvedl, že se bude bránit podáním žaloby ke Krajskému soudu v Brně.

Hlavní město podle šéfa úřadu Rafaje porušilo zákon, když uzavřelo se společností Haguess celkem sedm smluv na dodávku licence kartové aplikace parkování a na zajištění provozu Pražského centra kartových služeb na základě jednacího řízení bez uveřejnění, aniž by pro tento typ zadávacího řízení byly splněny zákonné podmínky.

Dopravní podnik hlavního města Prahy uzavřel bez provedení zadávacího řízení, případně v jednacím řízení bez uveřejnění dvě smlouvy a dva dodatky na dodávku softwaru DOS, dále smlouvu o zřízení a provozu kontaktního místa DOS a smlouvu o poskytování služeb na zpracování technické dokumentace a konzultační služby pro využívání Opencard v systému Pražské integrované dopravy.

Ani v těchto případech nebyly zákonné podmínky pro použití jednacího řízení bez uveřejnění splněny. Hlavní město Praha sice vybralo dodavatele na základě otevřeného řízení, následně však uzavřelo licenční smlouvy, jimiž si do budoucna samo zablokovalo možnost zadat případné následující související zakázky jinému uchazeči.

Pražský magistrát s verdiktem antimonopolního úřadu nesouhlasí. „Budeme se bránit soudní žalobou,“ řekla pro čtk mluvčí magistrátu Tereza Králová.