Praha chce opět vydávat papírové kupony MHD. Souběžně s opencard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas

Praha chce od března opět začít vydávat papírové kupony na MHD. Souběžně s nimi mají zůstat i karty opencard. Vyplývá to z materiálu, který by v úterý měla projednat rada města.

Rada zároveň nechá vypracovat analýzu, co s projektem opencard dál. Primátorka Adriana Krnáčová podle podkladů o přechodu na papírové kupony na začátku týdne informovala dopravní podnik a organizátora dopravy, organizaci Ropid. Mají připravit technologickou podporu a informační kampaň.

„DPP považuje za předčasné vytvářet jakékoliv závěry v souvislosti s tímto materiálem, předtím než bude projednán radou,“ řekl k tomu mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl.

Informace a existenci materiálu potvrdil zastupitel Jakub Michálek (Česká pirátská strana). Praha má kvůli údajně nevýhodným smlouvám z minulosti s opencard dlouhodobé problémy.

Z materiálu pro radu vyplývá, že pokud bude možné vytisknout kupony dřív, zavede je město ještě před začátkem března. Planost ročních kuponů na MHD nebude nově možné přerušit, papírové kupony to totiž neumožňují, Praha proto tuto možnost zruší i u opencard. Bude to platit jen pro nově koupené kupony.

Osud opencard do měsíce?

V pondělí primátorka řekla, že o osudu opencard bude jasno do konce měsíce. Víc k tomu vytrvale odmítá sdělit, stejně jako zastupitelský klub České pirátské strany, který s koalicí situaci kolem karty řeší.

Zástupci firmy eMoneyServices (EMS), která vlastní práva k opencard, tvrdí, že Praha zatím neřekla ani to, zda chce v projektu pokračovat či nikoli. Za bezchybný chod opencard ručí jen do konce měsíce.

„Praha bude prvním městem na světě, které se po úspěšném zavedení elektronického odbavování vrátí k papírovým kuponům,“ reagoval na zprávu o kuponech mluvčí EMS Martin Opatrný.

„Skutečným problémem opencard nejsou smlouvy, ale dlouhodobá absence jakýchkoli reálných kroků Prahy k zajištění normálního fungování projektu,“ tvrdí.

Kritiku si vedení města za svůj plán vysloužilo i od opozice. „Jedná se o nejhorší možné řešení, které nás vrací do minulosti,“ řekl předseda pražské ODS Filip Humplík.

Situaci kolem projektu opencard, který Prahu vyšel na minimálně 1,35 miliardy korun, bez výsledku řešilo již několik politických reprezentací. Sama primátorka v prosinci loňského roku tvrdila, že „řešení“ situace představí do Vánoc. Koalice ale dosud žádné nepředstavila.

Kartu opencard, která slouží především jako tramvajenka, si dosud vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících. Deset minulých radních za TOP 09 a ODS kvůli projektu čelí obvinění. Spor Prahy a EMS řeší soud.

Výběr hlavních událostí kolem karty opencard
Říjen 2005 - Rada hlavního města schválila informační strategii, jejíž součástí byl projekt čipových karet pro placení za MHD, v knihovnách, parkování a podobně.
12. dubna 2007 - Magistrát začal vydávat karty opencard. Masový zájem o ně ale přišel až poté, co se od ledna 2009 stala jedinou možností, jak mít běžný roční kupón na MHD.
24. listopadu 2009 - Z auditu vyplynulo, že náklady na kartu neodpovídaly stavu projektu, který navíc neměl žádné příjmy. Odpovědnost neslo vedení města, magistrátní odbor informatiky, Dopravní podnik hlavního města Prahy i dodavatelé.
22. prosince 2009 - Druhý audit potvrdil výhrady předchozích kontrol; za hlavní riziko označil závislost na firmě Haguess, vlastníku práv k systému.
12. února 2010 - Magistrát podepsal s firmou Haguess dodatek smlouvy, na jehož základě měla společnost zajistit dalších 260.000 karet. Haguess rovněž souhlasil, že sníží o 50 milionů korun výši pohledávky, kterou vůči městu uplatňoval.
26. února 2010 - Policie začala prověřovat projekt opencard.
1. února 2011 - Praha převzala správu opencard, v únoru se rozhodla od že Haguess koupí 300.000 nových licencí.
3. dubna 2012 - Praha se dohodla s firmou Haguess na prodloužení platnosti opencard. Bez toho by během roku 2012 vypršela platnost asi 300.000 karet.
26. března 2013 - Policie obvinila kvůli opencard deset pražských radních, později se počet obviněných zvýšil na 15. Vyšetřování kauzy politiků policie dokončila loni v březnu, v dubnu 2014 pak navrhla radní obžalovat.
19. března 2014 - Vznikla městská společnost Operátor, ta měla získat licence na opencard od firmy eMoneyServices (EMS), která získala práva počátkem roku 2014.
23. května 2014 - Praha odmítla nabídku společnosti EMS, která za licence ke kartě opencard žádala 500 milionů korun. Město se rozhodlo vyhlásit otevřené výběrové řízení.
9. června 2014 - Primátor Tomáš Hudeček řekl, že město ustoupilo od návrhu začít od července místo opencard vydávat papírové kupony. Tuto možnost magistrát intenzivně probíral od května.
12. června 2014 - Praha oznámila, že po 16. červnu, kdy vypršela smlouva na servis systému opencard s firmou EMS, bude zajišťovat servis systému vlastními silami.
20. června 2014 - Státní zastupitelství podalo v kauze opencard obžalobu na 15 lidí, jsou mezi nimi exprimátoři Bohuslav Svoboda (ODS) a Tomáš Hudeček (TOP 09). V prosinci ale kauzu vrátil pražský městský soud žalobcům k došetření.
3. července 2014 - EMS podala žalobu na Prahu, po které požaduje zaplacení dluhu zhruba 40 milionů korun. Druhá žaloba míří na dopravní podnik kvůli dluhům zhruba 30 milionů korun.
29. července 2014 - Pražští radní schválili možnost, že se spor s EMS bude řešit u arbitrážního tribunálu. Příslušnou smlouvu přijala dosluhující rada 11. listopadu.
28. listopadu 2014 - Nová pražská rada zrušila usnesení o arbitráži. Pražský městský soud se tak začátkem prosince začal zabývat žalobou EMS.
17. prosince 2014 - Vrchní soud v Praze pravomocně odsoudil někdejší úředníky magistrátu, obviněné už v roce 2011 kvůli opencard. Nejpřísnější trest, 3,5 roku nepodmíněně, si za zvýhodnění firmy Haguess vyslechl bývalý ředitel odboru informatiky Ivan Seyček. EMS se s novým vedením magistrátu dohodla, že bude zatím dál zajišťovat servis karet.
8. ledna 2015 - Praha si vyslechla nabídku EMS ohledně dalšího rozvoje projektu. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) po jednání novinářům řekla, že detaily jsou neveřejné.
23. ledna 2015 - Z materiálu, který by v úterý měla projednat rada hlavního města, vyplývá, že Praha od března zvažuje znovu zavést papírové kupóny na MHD. Souběžně s nimi mají zůstat i karty opencard. Praha má licence ke 1,27 milionu karet opencard a kvůli problematickým smlouvám z minulosti další kupovat nehodlá. Každý měsíc přitom o kartu zažádá zhruba 400 nových uživatelů a licencí rychle ubývá.