Praha může opencard vydávat do poloviny října, EMS jí prodloužila certifikát

Opencard

Opencard Zdroj: Mlada fronta E15

Praha může opencard vydávat do 15. října. Majitel karty, firma EMS, za přítomnosti zástupců města prodloužil platnost certifikátu, který měl platit do čtvrtka 8. října. Kvůli vypršení jednoho z certifikátu bylo přerušeno vydávání karet 30. září. Spory mezi městem a EMS kvůli opencard se táhnou řadu měsíců, EMS kvůli údajným dluhům v minulosti podala na Prahu a dopravní podnik (DPP) žalobu. Certifikáty jsou technické prvky ochrany práv a zabezpečení systému.

„EMS provedla servisní zásah, který Operátor opencard požadoval jako prevenci výpadku systému. Vše proběhlo za přítomnosti advokátů, soudního znalce, který kontroloval kroky EMS, a zástupce představenstva společnosti Operátor opencard. Certifikáty byly prodlouženy pouze do 15. října 2015, dlouhodobé prodloužení EMS podmiňuje kompletním licenčním auditem,“ sdělil magistrát.

Další jednání o budoucnosti karty by měla mezi Prahou a EMS následovat v nejbližších dnech. Kvůli skončení platnosti jednoho z certifikátů vypadlo minulý týden vydávání opencard. Praha po EMS požadovala odstranění certifikátů, to firma odmítla. „Takový způsob je nedůvěryhodný. Chceme po operátorovi, aby nám umožnil zkontrolovat, zda nebylo do systému zasahováno, a rovněž zkontrolovat stav a počet licencí ke kartám,“ řekl mluvčí EMS Martin Opatrný.

V roce 2008 certifikát EMS prodloužila pro DPP, a to do roku 2050. Praha nyní požaduje stejné prodloužení. Další jednání o budoucnosti karty by měla mezi Prahou a EMS následovat v nejbližších dnech.

Praha nemá s EMS uzavřenu smlouvu na podporu systému opencard. Její vydávání v uplynulých měsících bylo několikrát přerušeno. Naposledy postihl výpadek vydávání karty minulý týden. Důvodem bylo vypršení platnosti jednoho z certifikátů. K tomu podle EMS může v nejbližší době znovu dojít. Praha minulý týden obvinila z výpadku EMS, firma vinu odmítla. Naopak Prahu obvinila z porušování autorského zákona.

Vlastník karty se už s Prahou a dopravním podnikem soudí kvůli údajným nezaplaceným dluhům a penězům za použití licencí. Firma podala žaloby o celkem 60 milionů korun. Spory se táhnou řadu měsíců, verdikt soud dosud nevynesl.