Praha se dohodla na odblokování systému na vydávání opencard. Ale jen na červen

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Stepan Bruner

Praha se s firmou eMoneyServices (EMS), která je vlastníkem autorských práv k opencard, dohodla na dočasném odblokování systému na vydávání nových karet. Dohoda platí do konce června. Obě strany se na tom shodly den poté, co v zákaznickém centru opencard na několik hodin zkolabovalo expresní vydávání karet.

Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) z toho už v úterý obvinil firmu EMS. Firma to ale odmítla. O systém opencard se začala Praha starat poté, co jí na začátku týdne vypršela problematická smlouva s EMS.

Podle úterního vyjádření Hudečka výpadek v kartovém centru v Jungmannově ulici souvisí s přechodem servisu od EMS na Prahu. EMS ale tvrdí, že do systému nijak nezasahovala, primátor prý lže.

Praha a vlastník autorských práv vedou už několik týdnů ostré debaty ohledně dalšího fungování opencard. Vedení města se pokouší práva k systému koupit a provozovat jej sama.

Na podmínkách případného obchodu ale obě strany shodu najít nedokázaly. Projekt, který dosud stál 1,35 miliardy korun, pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS). Opencard si vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících.