Praha se zaručí za miliardovou půjčku Dopravního podniku

tramvaje 15T Forcity

tramvaje 15T Forcity Zdroj: 7

Hlavní město se zaručí za osmimiliardovou půjčku Dopravního podniku na nákup tramvají 15T ForCity, s garancí dnes souhlasili městští radní. Záruku musí ještě schválit pražští zastupitelé. Půjčku ve formě směnek bude firma splácet zhruba deset let.

„Rada souhlasila s poskytnutím garance, tedy bezúplatného zajištění závazku Dopravního podniku hlavním městem Prahou formou přijetí závazku k odkupu směnek vystavených Dopravním podnikem v rámci zmíněného nového směnečného programu,“ sdělil primátor Bohuslav Svoboda.

Z půjčky chce podnik uhradit čtyři miliardy korun, které dluží za nákup nízkopodlažních tramvají z loňska, a který musí zaplatit do konce srpna. Dalších více než 4,5 miliardy použije na dodávku vozů v letošním a příštím roce.

Dopravní podnik se zavázal, že od Škody Transportation odkoupí do roku 2018 celkem 250 tramvají 15T Forcity. Letos od dodavatele odebere 32 tramvají. Do současnosti od škodovky zatím převzal 61 nových vozů. Podnik oslovil sedm bankovních domů, nabídku dostal od části z nich. Půjčku si pravděpodobně vezme od České spořitelny a Československé obchodní banky, jejichž společnou nabídku vyhodnotil jako nejvýhodnější.

: