Praha už do voleb opencard řešit nebude. Ve hře jsou tři možnosti

Opencard

Opencard Zdroj: Mlada fronta E15

Červená kartička, tak jak ji Pražané znají, bezkontaktní bankovní karta nebo úplně jiný projekt. Co se stane dál s problémovou pražskou opencard za více než miliardu korun určitě nebude jasné do říjnových komunálních voleb. Uvedl to primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Osud takzvané Karty Pražana tak bude řešit až další politická reprezentace. Pražský magistrát přitom očekával, že rozhodnutí padne už během letních měsíců.

Společnost eMoneyServices (EMS), která je vlastníkem autorských práv k opencard, v polovině září předložila hlavnímu městu v pořadí už třetí nabídku na prodej práv k projektu.

Akciová společnost Operátor Opencard, na kterou převedla Praha pravomoci s projektem nakládat, si kvůli nabídce podle primátora Hudečka vyžádala od EMS posudek. „Mám zprávy, že už je v rámci předávání,“ uvedl primátor v rozhovoru pro deník E15 (celý rozhovor vyjde příští týden). Manažer Operátora Pavel Stöckl ale vzhledem k probíhajícím jednání nechtěl sdělil podrobnější informace.

Podle Hudečka je ale stále možné, že se město přikloní k jiné variantě. „Platnost karet, které mají lidé ve svém vlastnictví, zůstává, a zároveň má teď přitom Operátor Opencard širokou platformu možností, co se systémem bude dále,“ konstatoval Hudeček. Může podle něj dojít na základě posudků jak k rozumné dohodě s EMS, tak je tu také možnost, že město přejde na jiný, ale velmi podobný systém. Anebo je ve hře třetí varianta, a to úplně jiný systém založený na nových technologiích. „Ani jedna z těch cest ale nebude do voleb rozhodnuta,“ uvedl Hudeček.

Další politické reprezentaci nepředává podle svých slov problém, ale varianty řešení. „Opencard je dnes stabilizovanou kartou, obyvatelé se tedy nemusí obávat, že by skončila její platnost, a že by s ní měli mít jiné náklady, než vždy měli,“ konstatoval Hudeček.

EMS se dál chce projektu účastnit

EMS odkup práv nabídla za 275 milionů korun. Obchod ale podmiňuje další spoluprácí na komerčním rozvoji opencard. „Dlouhodobě opakujeme, že je zbytečné, aby Praha opencard dotovala. Jestliže se správně uchopí potenciál projektu, systém může sám vydělávat na svůj provoz i další rozvoj. Dokazují to četné příklady ze zahraničí,“ uvedl mluvčí eMoney Group Martin Opatrný.

EMS by za projekt celkem získala téměř 500 milionů korun. O dalším směřování karty opencard, která město dosud stála 1,35 miliardy korun, vedou Praha a EMS jednání už několik měsíců. Praha chce k problematickému projektu získat práva a provozovat jej sama.

Projekt opencard odstartoval pod taktovkou exprimátora Pavla Béma (ODS). V současnosti má 1,2 milionu zákazníků. Zájem o vstup do projektu už dřív projevily například bankovní instituce. Praha také vyjednává o možnosti propojení s Inkartou Českých drah nebo s plzeňskou kartou. Kvůli prodloužení smlouvy s EMS čelí deset minulých i současných radních obžalobě.