Praze končí ve středu certifikát opencard, hrozí výpadek vydávání

Opencard

Opencard Zdroj: Mlada fronta E15

Kvůli vypršení platnosti jednoho z bezpečnostních certifikátů může být ve středu zastaveno vydávání nových karet opencard. Uvedl to mluvčí majitele opencard, firmy eMoneyServices (EMS) Martin Opatrný. Kvůli vypršení platnosti certifikátu bylo vydávání karet loni v září zastaveno, výpadky způsobila několikrát také chybějící technická podpora, Praha na ni totiž nemá s EMS smlouvu. Certifikáty jsou technické prvky ochrany práv a zabezpečení systému.

EMS Praze certifikáty prodlužuje již od loňského září, a to vždy o týden. Město po firmě chce, aby je prodloužila dlouhodobě, to ale EMS odmítá. „Praha požaduje prodloužení certifikátů na delší dobu, zároveň však stále bojkotuje kontrolu systému, a to i navzdory soudnímu rozhodnutí. Dlouhodobější platnost certifikátu tudíž není absolutně myslitelná,“ řekl Opatrný. Soud nařídil Praze umožnit firmě vstup do systému loni v prosinci. Praha se s firmou pře několik měsíců a výtky firmy odmítá.

Praha nemá s EMS uzavřenu smlouvu na podporu systému opencard. Její vydávání v uplynulých měsících bylo několikrát přerušeno, právě kvůli platnosti certifikátů. Praha před časem obvinila z výpadku EMS, firma vinu odmítla. Naopak Prahu obvinila z porušování zákona. Právě kvůli chybějící podpoře na podzim několikrát vypadlo vydávání karet. V rámci sporů rovněž EMS vyzvala město, aby fungování karty úplně zastavilo. To tak neučinilo, dosud však neřeklo, jak chce s kartou do budoucna konkrétně naložit.

Vlastník karty se už s Prahou a dopravním podnikem soudí kvůli údajným nezaplaceným dluhům a penězům za použití licencí. Firma podala žaloby o celkem 60 milionů korun. Spory se táhnou řadu měsíců, verdikt soud dosud nevynesl.