Pražský dopravní podnik dostal od ÚOHS půlmilionovou pokutu

Dopravní podnik hl.m. Prahy

Dopravní podnik hl.m. Prahy

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) půlmilionovou pokutu, chyboval v tendru na dodávku náhradních dílů pro autobusy. Proti sankci může podat žalobu ke Krajskému soudu v Brně.

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj uvedl, že dopravní podnik diskriminoval případné zahraniční uchazeče o zakázku. V zadávací dokumentaci se objevila podmínka, že zájemce musí být českou právnickou osobou zapsanou v obchodním rejstříku.

Nejednoznačné podmínky tendru vedly podle Rafaje k podání pouze čtyř nabídek. Například italská společnost V.A.R. Ricambi Equivalenti Bus, která o zakázku měla zájem, nabídku podat nemohla. Chyby byly také při vyřizování námitek italské firmy.

Dopravní podnik je zamítl s odůvodněním, že neobsahují vyjádření újmy, která stěžovateli hrozila. „Újmou ale může být i okolnost, že se dodavatel nemůže zúčastnit zadávacího řízení, což italská společnost deklarovala,“ uvedl Rafaj. Podle Rafaje postup dopravního podniku mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.