Rozdíly v cenách benzinu v cizině jsou horentní. Čtěte, kde (ne)tankovat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Robert Basic via Flickr

Čas dovolených přichází. Mnoho Čechů bude volit cestu vlastním vozem. A proto přichází každoroční otázka, kde tankovat nejlevněji. Kdo si naplní nádrž v Česku, rozhodně neprohloupí. Rozdíly v cenách pohonných hmot jsou totiž mezi jednotlivými zeměmi horentní. Mezi levným Českem a drahou Itálií až téměř 12 korun za litr.

Například ceny benzínu Natural 95 se podle aktuálních statistik Evropské komise liší mezi Českem a Chorvatskem o 4,55 koruny na litr, to je tedy více než 200 korun na nádrž. Rozdíly v cenách jsou dány hlavně odlišným daňovým zatížením v jednotlivých státech. Chytrým rozložením tankování po cestě se dá výrazně ušetři, to znamená i tisíce korun.

Podle statistik cestovní agentury Invia volí Češi v roce 2015 nejčastěji pro dovolenou Řecko (28 %), Turecko (12,5 %), Chorvatsko (11 %) a Itálii (10 %). A právě Chorvatsko a Itálie jsou pro vlastní dopravu nejpříhodnější destinace.

„Při cestě do Chorvatska v současnosti udělají řidiči nejlépe, když motorovou naftu natankují v Rakousku. Ve Slovinsku si sice oproti ČR připlatí 1,40 koruny za litr, ale oproti Chorvatsku stále ušetří 20 haléřů na každém litru. Shrnuto – zatím se vyplatí tankovat hlavně v Rakousku a doplnit nádrž ve Slovinsku,“ upozorňuje řidiče Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon.

Přečtěte si:

Radost ovšem podle jeho slov nebudou mít majitelé aut, které spotřebovávají benzín. Už v Rakousku si řidiči oproti Česku připlatí 2,24 koruny, ve Slovinsku dokonce 4,52 koruny a téměř stejná čísla budou na řidiče čekat i u pump v Chorvatsku

Ještě více vyskočí náklady za pohonné hmoty dovolenkářům, kteří by chtěli autem cestovat po krásách Itálie. Litr benzínu zde stojí 44,41 koruny a nafta se prodává za 40,66 koruny.

A jak je to s náklady na dovolenou. Češi v tuto chvíli za dovolenou na letošní léto podle statistik cestovních kaceláří utrácejí v průměru 12 856 korun na osobu, což je o 426 korun více než v loňském roce. Například pobyty do Řecka vyjdou průměrně na 14 367 korun, pro Turecko je to 16 269 korun, do Chorvatska pak činí průměrná cena prodaného zájezdu 8131 korun na osobu.

Ceny benzinu a nafty v EU28 v první dekádě června 2015

Ceny benzinu a nafty v EU28 v červnu 2015Ceny benzinu a nafty v EU28 v červnu 2015|EK a vlastni vypocty spol. AxigonZdroj: EK a vlastní výpočty aliance Axigon

Šéf petrolejářů: Pumpař je malý pán, cenu tvoří globální politika