ŘSD dostalo téměř milionovou pokutu, kvůli „uspěchanému“ mostu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Sindelar

Ředitelství silnic a dálnic dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže další pokutu. Má zaplatit 800 tisíc korun. Chybovalo ve veřejné zakázce na opravu mostu v Trutnově, informoval předseda úřadu Petr Rafaj. ŘSD se proti rozhodnutí neodvolalo.

ŘSD zadalo zakázku o objemu 57 milionů korun bez DPH bez otevřené soutěže v jednacím řízení bez uveřejnění. Zakázka je z roku 2011.

„Úřad při obhajobě svého postupu argumentoval tím, že stav mostu byl havarijní a opravu bylo třeba provést velice rychle. O špatném stavu mostu nicméně zadavatel věděl nejméně od roku 2007, kdy si nechal provést diagnostický průzkum stavby,“ uvedl Rafaj.

Podle něj mělo ŘSD dostatečné informace o tom, že se stavebně-technický stav mostu bude či může v budoucnu dále zhoršovat a nebyla tak naplněna zákonná podmínka, že tento krajně naléhavý případ nemohl předvídat.

ÚOHS pokutuje ŘSD za chybné tendry často. V listopadu zveřejnil pokutu 300 tisíc korun. ŘSD zadalo tři menší tendry v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Pokuta je už pravomocná, ŘSD se proti ní neodvolalo.

Odvolaný ředitel ŘSD Čermák nastavil systém, který eliminuje vícepráce

Antimonopolní úřad pozastavil jihočeskou D3