Ruské aerolinky prodávají letenky do Vídně. Letadlo ale přistane v Bratislavě

Aerolinky Poběda

Aerolinky Poběda Zdroj: Anna Zvereva, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Rakouské ministerstvo dopravy si stěžuje u ruského leteckého úřadu na nízkonákladové státní aerolinky Poběda. Ty totiž prodávají letenky z Moskvy do Vídně, cestující ale doletí jen do Bratislavy a poslední úsek cesty musí absolvovat autobusem.

Dcera ruského národního dopravce Aeroflot otevřela linku z moskevského letiště Vnukovo do slovenské metropole od prosince loňského roku. Odtud pasažérům nabízí bezplatnou přepravu autobusem k vídeňskému Hlavnímu nádraží. Celou službu Poběda propaguje jako lety do Vídně.

Právě to vadí rakouskému ministerstvu, které postup aerolinek považuje za porušení mezistátní dohody o letecké dopravě. Poběda totiž nepatří mezi společnosti, které mají povolení provozovat leteckou linku za Moskvy do Vídně.

Rakousko a Rusko nyní jednají o nové smlouvě regulující leteckou dopravu. Ta by měla zahrnovat více dopravců a povolit jim lety do řady nových destinací. Ruské aerolinky mají podle serveru aero.de zájem hlavně o lety do populárních turistických center Salcburk a Innsbruck. Řeč je také o celoroční lince do Lince.

Poběda smí nyní v rámci udělené výjimky v Rakousku létat jen do Salcburku. Aerolinky linku loni krátce provozovaly, nakonec ale lety ukončily pro nedostatek zájmu.