Škoda Transportation představila metro pro Varšavu, testovat se bude i v Praze

Škoda Transportation představila první kompletní soupravu metra pro Varšavu

Škoda Transportation představila první kompletní soupravu metra pro Varšavu Zdroj: ČTK

Škoda Transportation představila první kompletní soupravu metra pro Varšavu
Škoda Transportation představila první kompletní soupravu metra pro Varšavu
Metro pro Varšavu od Škoda Transportation
Vizualizace nového metra pro Varšavu
Zakázka na 45 šestivozových souprav je téměř za osm miliard korun
15
Fotogalerie

Společnost Škoda Transportation představila první kompletní soupravu metra pro Varšavu. Cena zakázky na 45 šestivozových souprav se vyšplhá na osm miliard korun. Vlaky jsou nyní na zkušební koleji v plzeňském závodě a chystají se na testovací jízdy, které budou postupně na zkušebním okruhu ve Velimi, v pražském metru i v metru ve Varšavě, uvedl mluvčí plzeňské strojírenské skupiny Jan Švehla. Výrobce Škoda Transportation dodává vozy městskému dopravci Metro Warszawskie.

Ve finální montáži už je druhá souprava, která bude dokončená velmi brzy. „Projekt aktuálně zaměstnává stovky lidí, a to nejen v rámci naší skupiny. Svařování hliníkových skříní a lakování probíhalo v Ostravě, finální montáž a první testování v Plzni. Na vývoji a výrobě se podílelo mnoho dodavatelů z Polska,“ řekl prezident skupiny Škoda Transportation Petr Brzezina. Podle něj jde o průlomovou zakázku v oblasti městských kolejových vozidel, protože tendr ve Varšavě byl při vyhlašování jedním z největších v Evropě. Varšava se stane osmým evropským hlavním městem, kde budou jezdit škodovácká vozidla. Součástí zakázky jsou dodávky náhradních dílů, simulátor, rozšířené záruky a školení.

Podle viceprezidenta skupiny pro realizaci Zdeňka Sváty jde o nejmodernější plně průchozí soupravu. „Teď vstupuje do stadia oživování a typových zkoušek. Následovat bude statické a dynamické oživování. Výhledově jsou to týdny až měsíce jízdních zkoušek, abychom vše odladili. Jde o standardní proces, který musí podstoupit všechny nové modely,“ řekl.

Budoucí podoba stanice Praha-Bubny

Video placeholde
• Správa železnic

Primátor Varšavy Rafal Trzaskowski kvitoval, že už se první nový vlak začal testovat. „Doufám, že se v hlavním městě objeví na jaře 2022. Obyvatelé se něj hodně těší, protože v polovině příštího roku budou dokončeny práce na výstavbě dalších stanic metra v Bemowu a Targówku,“ řekl.

Soupravy nabízejí přehledný vnější i vnitřní informační audiovizuální systém. Kapacita jedné soupravy je 1500 lidí. Skříň vozů je hliníková a vyrábí se v ostravském závodě Škodovky, největším obráběcím centru v Evropě. Délka jednoho vozu je 20 metrů a celková délka soupravy 118 metrů. Maximální rychlost souprav je 90 kilometrů v hodině. „Umožňují plnohodnotné elektrodynamické brzdění při všech režimech obsazení s preferencí rekuperačního brzdění, při němž je elektřina předávaná zpět do napájecí soustavy,“ dodal mluvčí Švehla.