Skupina IAG může převzít irské aerolinky Aer Lingus, rozhodla EU

Aer Lingus (ilustrační foto)

Aer Lingus (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Skupina International Airlines Group (IAG) získala od Evropské komise svolení převzít za 1,3 miliardy eur (zhruba 35 miliard korun) irskou leteckou společnost Air Lingus. Komise dnes uvedla, že IAG bude muset udělat některé ústupky, aby zmírnila obavy z narušení hospodářské soutěže na trasách mezi Londýnem a Irskem.

Komise rovněž oznámila, že IAG se zavázala vzdát se pěti denních odletových a příletových míst na londýnském letišti Gatwick, aby umožnila posílení konkurence na linkách z Londýna do Dublinu a Belfastu. Firma také slíbila, že uzavře se svými konkurenty zvláštní dohody.

IAG je mateřskou firmou britských aerolinek British Airways a španělských přepravců Iberia a Vueling. Díky převzetí bude moci skupina vybudovat svůj nový přestupní uzel na dublinském letišti, a rozšířit tím své kapacity na lukrativních transatlantických trasách.

Ryanair souhlasil s prodejem podílu

Irská nízkonákladová společnost Ryanair minulý týden svolila, že skupině IAG prodá svůj menšinový podíl v Aer Lingus. Nabídka IAG na převzetí Aer Lingus byla podmíněna tím, že ji přijmou dva největší akcionáři irské firmy, tedy Ryanair a irská vláda. Irsko prodej svého čtvrtinového podílu schválilo v květnu.

Ryanair se v minulosti třikrát neúspěšně pokusil svého irského konkurenta převzít. Dva pokusy mu však zablokovala Evropská komise a jeden ukončil sám Ryanair.