Španělský vládce Heathrow chce skoupit další britská letiště

Letiště Glasgow

Letiště Glasgow Zdroj: CC BY 2.0: Paddy Patterson

Španělská společnost Ferrovial, největší akcionář londýnského letiště Heathrow, plánuje další expanzi ve Velké Británii. Firma učinila nabídku na převzetí letišť v Glasgow, Aberdeenu a Souhtamptonu. Snaží se tak vyplatit své partnery ze společného podniku.

Dříve stavební společnost Ferrovial se kvůli dlouhodobému propadu trhu pokouší posílit své podnikání v letecké dopravě. Za tři britská letiště nabízí spolu s australskou společností Macquarie and Industry Funds Management 800 milionů liber (26,7 miliardy korun), píše španělský deník Expansión.

Letiště nyní spolu s Heathrow vlastní konsorcium Heathrow Airport Holdings, které v roce 2006 koupilo státního správce BAA. Následoval prodej letišť Stansted, Gatwick a Edinburgh, který novému majiteli nařídil britský antimonopolní úřad. Ferrovial postupně snižovala svůj podíl v konsorciu na 25 procent.

Podle analytiků čeká britská regionální letiště v následujících měsících silný růst. Ostrovní ekonomika totiž v posledním roce začala silněji růst a lokální letiště mají na rozdíl od Heathrow volné kapacity pro další růst.

Letiště Heathrow dlouhodobě operuje na hranici svých možností, další rozšíření přitom kvůli okolní zástavbě naráží na řadu překážek. Úřady proto jednají o přestěhování jednoho z největších letišť světa do vhodnější lokality. Například londýnský starosta Boris Johnson prosazuje stavbu nového letiště na umělém ostrově v ústí Temže.