Světová banka podpoří africkou infrastrukturu miliardou dolarů

Ústí Suezského průplavu do Středozemního moře v přístavu Port Said

Ústí Suezského průplavu do Středozemního moře v přístavu Port Said Zdroj: Hajotthu, Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Světová banka půjčí východoafrickým zemím 1,2 miliardy dolarů (26,6 miliardy korun) na zlepšení vnitrozemských vodních cest a přístavů v Keni a Tanzanii. Půjčka je součástí plánu na posílení sjednocení regionu. Objevení zásob ropy a plynu v Keni, Ugandě a Tanzanii učinilo z regionu zajímavou oblast. Země nyní spolupracují na výstavbě přeshraniční infrastruktury, která má zatraktivnit region pro případné finančníky.

Finanční prostředky mají pomoci obnovit vodní cesty na jezerech Tanganika a Viktoriině, zvýšit kapacitu pro odbavení nákladů přístavů Mombasa a Dáresalám a zlepšit jejich výkonnost. 

Východoafrické společenství zahrnuje celkem pět zemí, kromě dvou zmíněných také Ugandu, Rwandu a Burundi. Celková hodnota ekonomik regionu činí 110 miliard dolarů (2,4 bilionu korun).  

Země východní Afriky ve svém strategickém výhledu na roky 2015 až 2025 uvedly, že budou potřebovat v tomto období nejméně 68, a možná až 100 miliard dolarů, na výstavbu silnic, přístavů, železnic, elektrického vedení a infrastruktury pro těžbu ropy a zemního plynu.