ÚOHS zrušil dopravní tendr Zlínského kraje za 96 milionů

Jen pro jistotu. Šéf Úřadu
na ochranu hospodářské
soutěže Petr Rafaj soudí,
že prověrka neodhalí nějaké
zásadní chyby

Jen pro jistotu. Šéf Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj soudí, že prověrka neodhalí nějaké zásadní chyby Zdroj: E15 Eduard Erben

Plány Zlínského kraje na vybudování nového odbavovacího, řídicího a informačního systému veřejné hromadné dopravy se po dvou letech plánů a příprav opět zpozdí. Tendr s předpokládanou cenou 96 milionů korun, v němž kraj vybíral firmu pro vybudování systému, totiž zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Kraj musí také zaplatit 30 tisíc korun jako náklady řízení. Kraj se neodvolal, zakázku upraví a vyhlásí znovu.

Tendr byl podle antimonopolního úřadu svými požadavky na předložení seznamu významných zakázek v posledních třech letech příliš náročný, a tím i diskriminační. Podmínkám totiž vyhovoval pouze jediný zájemce, dosavadní dodavatel odbavovacího systému pro Zlínský kraj, společnost EM Test.

Zakázka k systému byla zrušena již podruhé. Poprvé tak učinil sám kraj kvůli námitkám účastníků a zkoumání ze strany ÚOHS.
Kraj se proti nynějšímu prvostupňovému rozhodnutí neodvolal přesto, že ho k tomu podle náměstka hejtmana Jaroslava Drozda (ČSSD) opravňovala stanoviska expertů a vyhodnocení argumentace ÚOHS.

„Kraj se neodvolal zejména proto, že veškeré průtahy mohou znemožnit v disponibilním čase realizaci celého projektu předloženého do Regionálního operačního programu Střední Morava,“ řekl Drozd.