V březnu vyprší platnost stovce tisíc karet opencard. Cestující si je mohou prodloužit

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Stepan Bruner

Na konci března postupně skončí platnost karty opencard téměř sto tisícům cestujících. V průběhu měsíce si ji mohou zdarma o dva roky prodloužit. Stačí kartu vložit do některého z validátorů, které jsou k dispozici ve vestibulech metra. Uvedl to mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl. Vedení města platnost karet prodloužila opakovaně. Další taková možnost se podle Štábla v budoucnu nechystá. "Karty, jejichž platnost končí po 31. březnu, si cestující budou muset vyměnit za nové," doplnil mluvčí.

„Pokud dojde k tomu, že by cestující zakoupil kupon, nebo má kupon, jehož délka přesahuje platnost karty a požádá o novou kartu až po exspiraci původní karty, může dojít k problémům s přehráním původního kuponu na novou kartu a cestující může o kupon přijít,“ upozornil mluvčí. Podnik proto cestujícím doporučuje, aby o novou kartu požádali včas.

Prodloužení karet se od loňska týkalo více než 200 tisíc cestujících. Polovina z nich této možnosti využila, druhá nikoli. Podle mluvčího může jít o karty, které jejich držitelé nevyužívají, a zbytečně je tak blokují pro nové žadatele. Opencard si dosud vyzvedlo asi 1,2 milionu uživatelů.

Dopravní podnik může vydat jen tolik karet, ke kolika má koupené licence. Vzhledem k nevyjasněným vztahům s majitelem práv k projektu opencard, firmou eMoneyServices, další licence nekoupil. Výdej nových karet by se tak mohl zastavit už v polovině roku. Pražští radní proto nedávno schválili částečný návrat k papírovým kuponům. Lidé si tak mohou zvolit, zda budou cestovat na opencard nebo si vyzvednou papírovou průkazku a kupon.

Projekt opencard, který pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS), stál Prahu minimálně 1,35 miliardy korun. Je spojen s problematickými smlouvami. Deset minulých radních za TOP 09 a ODS a pět úředníků čelí kvůli projektu obvinění.