Začal soud s úředníky v kauze opencard, Praha po nich chce 70 milionů

Opencard

Opencard

Čtením obžaloby dnes před Městským soudem v Praze začalo hlavní líčení s pěti bývalými úředníky pražského magistrátu, kteří jsou obžalovaní v kauze opencard. Státní zástupkyně muže viní z toho, že před více než pěti lety uzavřeli pro Prahu nevýhodné smlouvy, čímž hlavnímu městu způsobili škodu v řádu desítek milionů korun. Praha po pětici, která zatím nevypovídala, žádá přes 70 milionů korun.

„Protože nebyla Praha schopná vyčíslit škodu vůči jednotlivým obžalovaným, žádá ji dohromady vůči všem,“ uvedl předseda senátu Alexander Sotolář. Po přečtení obžaloby nařídil soudce krátkou pauzu, po níž bude pětice vypovídat.

Někdejší magistrátní úředníci čelí podezření, že v několika zakázkách zvýhodnili firmu Haguess. Obžaloba je viní z porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Mezi stíhanými je například někdejší šéf odboru informatiky Ivan Seyček, kterému hrozí až osmileté vězení. Kromě něho na lavici obžalovaných usedli Jiří Chytil, Miroslav Čadský, Zdeněk Jánský a Ladislav Kendík.

Úředníci z doby, kdy Praze vládl tehdejší primátor Pavel Bém (ODS), byli odpovědní za řádný průběh veřejné zakázky, v letech 2006 a 2007 ale podle státního zastupitelství uzavřeli pro Prahu nevýhodné smlouvy. V rozporu se zákonem prý vybrali na projekt servisního kartového centra společnost Haguess, která nesplnila podmínky zadávací dokumentace. Firmě pak přidělili i další veřejné zakázky.

Hlavní líčení vede soudce Sotolář. Původně měl trestnímu senátu předsedat Jiří Říha, který však byl z projednání případu vyloučen kvůli podjatosti. Jeho manželka Alice totiž zastupuje jednoho z obviněných v související kauze, v níž policie kvůli opencard stíhá desítku současných i bývalých pražských radních včetně exprimátora Bohuslava Svobody (ODS) a jeho nástupce ve funkci Tomáše Hudečka (TOP 09).